|

Vijeće ministara nakon 10 godina usvojilo energetsku strategiju BiH, slijedi otvaranje IPA fondova

Vijeće ministara nakon 10 godina usvojilo energetsku strategiju BiH, slijedi otvaranje IPA fondova
96
Piše: I. P.
29.8.2018. u 13:26
212
komentara
96

dijeljenja
Vijeće ministara nakon 10 godina usvojilo energetsku strategiju BiH, slijedi otvaranje IPA fondova Foto: K. S./Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojilo državnu energetsku strategiju, potvrdio je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Ministar Šarović je prije desetak dana najavio veliku mogućnost usvajanja energetske strategije, a nakon što su sve prepreke savladane i nakon što je dostavljeno mišljenje oba bh. entiteta.

Zbog dosadašnjeg nepostojanja energetske strategije, o kojoj se dogovara još od 2008. godine, Bosna i Hercegovina je izgubila više od 200 miliona eura samo u potencijalnim investicijama, a da ne govorimo o izgubljenom novcu koji je za investicije direktno i posljedično vezan.

Podsjetimo, preporuke za reformu energetskog sektora usvojene su na nastavku 62. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u dokumentu se navodi da je nastavak reformi neophodan zbog usklađivanja regulative i legislative s trećim energetskim paketom, što će, naposljetku, omogućiti i deblokadu IPA fondova.

BiH je jedina zemlja u Evropi kojoj su nametnute sankcije Energetske zajednice, a sve zbog nejedinstva entiteta i nepostojanja saradnje s državnim nivoom vlasti. Razlog za to je nepostojanje državnog zakona o tržištu i transportu električne energije i gasa, koji prije svega blokira entitet Republika Srpska, koji smatra da je to prijenos nadležnosti s entiteta na državu.

Usvajanjem energetske strategije otvaraju se vrata za rješavanje ovog problema te se može očekivati aktiviranje pristupa IPA fondovima.
Prijavi grešku


Komentari (212)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...