{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veliki uspjeh za bh. proizvođače: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU

Klix.ba
6.8.2018. u 13:16
843
85
Veliki uspjeh za bh. proizvođače: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU
843
Veliki uspjeh za bh. proizvođače: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU
Foto. MVTEO
Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mlječnu industriju, saopćio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Naime, do sada je Bosna i Hercegovina izvozila samo termički obrađeno mlijeko
(tzv. kolona C), a od sada će bh.mljekari moći izvoziti i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije ali i sirovo mlijeko.

"Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema ali i naše mliječne industrije“, istakao je ministar Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda. "BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata“, precizirao je ministar

Ovim povodom, ministar Šarović danas je obišao postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

U narednom periodu mljekara Pađeni ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: