Privreda
11

Veliki potencijal za zapošljavanje: Aktivnosti na privlačenju niskobudžetnih aviokompanija u Mostar

Turistički Klaster Hercegovina je u proteklih godinu dana intenzivno radio na povećanju prometa Zračne luke - Aerodrom Mostar, a sve u cilju kreiranja novih radnih mjesta i promocije regije Hercegovine kao turističke destinacije.

Osnivanju Klastera su prethodile mnogobrojne aktivnosti na lobiranju i okupljanju istomišljenika, animiranje tvrtki s kontinuiranim rastom iz oba entiteta, a sve sa ciljem brendiranja regije i planskim korištenjem komparativnih i kvalitativnih prednosti za promociju turizma.

Turistički Klaster Hercegovina je preuzeo i aktivnu ulogu u pripremi i izradi "Studije izvodljivosti i ekonomskog utjecaja uspostavljanja suradnje niskobudžetne aviokompanije i Zračne luke - Aerodrom Mostar“ sve u cilju što boljeg zagovaranja prema nadležnim tijelima i ostvarivanja suradnje s nekom od niskobudžetnih aviokompanija.

U procesu zagovaranja, ova inicijativu su prepoznali Grad Mostar, Vlada HNŽ/HNK i Vlada FBiH, koji su donijeli odluke o podržavanju razvoja Aerodroma Mostar u cilju razvoja neophodne infrastrukture i privlačenja novih linija.

Iz Klastera također najavljuju i promotivne kampanje #myHerzegovina kojom će se širiti svijest o ljepotama i turističkim potencijalima Hercegovine kako među turistima tako i među lokalnim stanovništvom. Kampanja će uključivati i otvoreni foto natječaj na društvenim mrežama s uključenim #myHerzegovina kao i natječaj za putopisne blogere koji će biti pozvani na turu #myHerzegovina. Više informacija o aktivnostima klastera je dostupno na oficijelnoj stranici: www.tk-hercegovina.ba.

Iz Klastera navode kako su najveću podršku za ove aktivnosti dobili od Vlade Švicarske posredstvom Švicarske ambasade u BiH, kroz projekt MarketMakers koji provodi konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o. (Posao.ba). Također, projekt MarketMakers je osigurao podršku klasteru, kao nosiocu aktivnosti zagovaranja, za sudjelovanje na Airport Traffic Growth treningu održanom u Londonu krajem prošle godine, a u organizaciji Global Travel Investments Ltd Manchester, Velika Britanija, a s ciljem ostvarivanja kontakata i u konačnici povećanog prometa na Zračnoj luci – aerodromu Mostar

Članice Turističkog klastera Hercegovina su reprezentativne tvrtke koje se bave različitim djelatnostima u sektoru turizma, od hotela, restorana, vinarija, turističkih agencija, prijevoznike, ali i predstavnika javnoga sektora. Članice Turističkog klastera Hercegovina trenutačno imaju oko 500 djelatnika kojima se redovito izmiruju svi doprinosi i plaće, tako da je to podatak koji potvrđuje tezu da prednjačimo u svom sektoru poslovanja, navodi se u saopštenju iz Turističkog Klastera Hercegovina.