U lošoj situaciji
52

Veliki njemački proizvođač kućanskih uređaja Miele planira otpustiti 1.300 radnika

B. R.
Nakon pandemije koronavirusa značajno smanjena prodaja kompanije Miele (Foto: EPA-EFE)
Nakon pandemije koronavirusa značajno smanjena prodaja kompanije Miele (Foto: EPA-EFE)
Proizvođač električnih kućanskih uređaja Miele namjerava otpustiti 1.300 radnika u Njemačkoj, što znači da će jedan od devet zaposlenika ostati bez posla.

Najavljeno je sklapanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatom, koji će važiti od augusta ove godine do decembra 2028. godine, kao i ulaganje od pola milijarde eura. Kako bi navedeni broj radnika bio otpušten, potrebno je pripremiti uslove za isplatu otpremnina i prijevremeno penzionisanje. Međutim, tvrdi se da otkaza neće biti do kraja 2027.

Kako je objavio njemački tagesschau, Miele je u teškoj situaciji. Naime, tokom pandemije koronavirusa je imao izuzetnu prodaju dok je ona značajno smanjena nakon završetka pandemije. Prošle godine je prodaja kompanije, koja širom svijeta zapošljava 22.700 ljudi, smanjena na skoro pet milijardi eura.

Većina otkaza će biti u njemačkom gradu Gutersloh, gdje Miele ima sjedište i tvornicu. Naime, tvornica za proizvodnju mašina za veš sa 700 radnika će biti izmještena iz spomenutog grada u Poljsku dok će 600 radnika u ostatku Njemačke ostati bez posla. Sindikalisti tvrde da je bilo nemoguće uvjeriti Miele da odustane od izmještanja i zatvaranja proizvodnih pogona.

Smatraju da su osiguranjem izdašnih otpremnina i drugim socijalnim mehanizmima uspjeli "nešto izvući" za radnike koji će dobiti otkaz.