Dva seta mjera
97

Vapaj i apel obrtnika: Vlada FBiH i drugi nivoi vlasti nisu reagovali na naše prijedloge

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kako niko od predstavnika vlasti nije reagovao na prijedloge Obrtničke komore Federacije BiH, ova zajednica brojnih malih poslovnih subjekata obratila se nadležnima ovaj put, kako kažu, vapajem i apelom.
U reagovanju kažu kako su Obrtnička komora FBiH i sve kantonalne obrtničke komore predložile 16. marta, odmah na početku razvoja koronavirusa, prvi set mjera za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo. Također, drugi set mjera Vladi i svim relevantnim institucijama je predložen 25. marta s 15 ključnih mjera ublažavanja štetnih posljedica za obrtništvo izazvanih pandemijom virusa.

"U izradi mjera učestvovalo je svih deset obrtničkih komora u FBiH i smatramo da je svih 15 mjera nužno provesti kako bi se spasilo obrtništvo u FBiH. Kako njihovo rješavanje ne ide dinamikom kakvom bi trebalo ići ili uopće nije krenulo s mrtve tačke, ovim putem upućujemo svim relevantnim institucijama na čelu s Vladom FBiH apel i vapaj obrtnika za hitno i neodgodivo rješavanje prioritetnih mjera", kažu u Obrtničkoj komori.

Naglašavaju kako ovim setom mjera apeliraju na nositelje vlasti na svim nivoima da ozbiljno pristupe, pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera, i djelu mjera koji bi obuhvatio obrtničke mjere.