Privreda
3

Vanjskotrgovinska komora BiH predstavlja bh. privredu na sajmu AGRA u Sloveniji

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) će kataloški predstaviti poljoprivredni i prehrambeni sektor Bosne i Hercegovine na 55. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrane AGRA 2017 koji će biti održan od 26. do 31. augusta u Gornjoj Radgoni, Republika Slovenija.

Predstavljanje potencijala Bosne i Hercegovine na samostalnom štandu organizirano je u okviru Inicijative CEEC 16+1 (Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope).

"Posjetioci štanda imat će priliku informisati se o kompanijama iz oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije, turističkim potencijalima, predstojećim sajmovima u BiH, te mogućnostima za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom", navode iz VTK BiH.

Sajam AGRA najveći je i najznačajniji poljoprivredno-prehrambeni sajam u Srednjoj Evropi. Ove godine će se na 24.000 m2 izložbenih površina i hala, predstaviti više od 1.800 izlagača iz 36 zemalja.

Ključni događaj sajma je susret država Centralne i Istočne Evrope i Kine u okviru Inicijative 16+1, koju pored Slovenije i Kine čine još: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija i Slovačka.

Osnovni motiv susreta je intenziviranje privredne razmjene Kine s evropskim zemljama u oblastima šumarstva, poljoprivrede i prehrane na bazi razmjene ideja, dobrih praksi, istraživanja i inovativnih rješenja.

Poseban fokus sajma AGRA je na održivom turizmu i poljoprivredi, te hrani iz naše okoline i održivom šumskom gazdovanju uz pomoć savremene opreme i tehnologije.

U okviru sajma će biti održani i poslovni susreti MEET4BUSINESS, gdje VTK BiH (koordinator EEN mreže u FBiH) učestvuje kao koorganizator.

Na poslovnim susretima će preduzeća, obrtnici i zainteresovane organizacije ostvariti poslovne kontakte i razmijeniti iskustva s potencijalnim poslovnim partnerima iz Slovenije i Evrope. Poslovni susreti su fokusirani na oblasti prehrane, poljoprivrede, održivog turizma i šumarstva, ambalaže i tehnike pakovanja.

Štand Bosne i Hercegovine, odnosno Vanjskotrgovinske komore BiH, kako je najavljeno, posjetit će i grupa od 24 proizvođača pilećeg mesa, mlijeka i voća i povrća iz cijele Bosne i Hercegovine u okviru Projekta USAID/Sweden FARMA II.