Posjete
0

Vahid Hećo u RMU "Zenica"

FENA
Federalni ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Vahid Hećo i generalni direktor Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" Amer Jerlagić sa saradnicima posjetili su danas Rudnik mrkog uglja (RMU) "Zenica" gdje su im domaćini bili direktor Senad Sarajlić i članovi menadžmenta rudnika.

Razgovarano je o pitanjima koja se tiču zaživljavanja jedinstvene holding kompanije koja će povezati "Elektroprivredu BiH" i rudnike.

"Goste smo upoznali s opredjeljenošću rudara koji podržavaju i jedva čekaju zaživljavanje takvog sistema. To je šansa rudara Zenice da budu ravnopravni sa zaposlenicima u Elektroprivredi.

Rudniku trebaju investicije i za dvije-tri godine otvorili bi nova otkopna polja u Staroj jami i Raspotočju i na taj način bi značajno povećali proizvodnju uglja i time smanjili proizvodnu cijenu koštanja uglja, što je krajnji cilj", izjavio je direktor RMU "Zenica" Senad Sarajlić.

Tokom današnjeg sastanka ministar Hećo upoznao je predstavnike RMU "Zenica" i "Elektroprivrede BiH" da bi se aktivnosti oko uvezivanja ovog sektora trebale završiti u prvoj polovini 2009. godine.

"Želja nam je da već u 2009. godini kreditno pomognemo RMU 'Zenica' kako bi se uradile prve pripreme za modernizaciju rudnika a narano kroz holing i dalje aktivnosti na uvođenju širokih čela u pogone Stara jama i Raspotočje", izjavio je Jerlagić, generalni direktor JP "Elektroprivreda BiH".

Precizirajući način na koji bi kredit bio omogućen RMU "Zenica", Jerlagić je istakao, da bi Elektroprivreda BiH bila garant svojim sredstvima da rudnik traži kredit kod Razvojne banke FBiH ili neke druge komercijalne banke.

"Znamo da je ovaj rudnik u najtežoj situaciji kada je u pitanju eksplotacija uglja i želja nam je da poslije stvorenih zakonskih pretpostavki za stvaranje jedinstvenog elektroenergetskog sektora rudnici dođu u poziciju da budu prosperitetniji. U narednom periodu bit će ostvarena puno čvrša saradnja između 'Elektroprivrede BiH' i RMU 'Zenica' jer idemo ka holdingu koji će omogućiti da funkcionišemo na način da protok novca i svega drugog bude brži. Idemo ka tome da se modernizira rudnik, da se uslovi rada humaniziraju", izjavio je ministar Hećo nakon sastanka s upravom RMU "Zenica". Dodao je da je pripremljena odluka o formiranju jedinstvenog elektroenergetskog sektora ali da je potrebno da "Elektroprivreda BiH" angažuje inostranu konsultantsku kuću koja će pomoći u realizaciji ovog projekta.

"Ovo se prvi put dešava na ovim našim prostorima i ima puno nedoumica. Treba nam neko ko će nam jednostavno pomoći da to uradimo na pravi način, a svi oni koji prate realizaciju projekta budu zadovoljni i da nam ne prave probleme. Tu mislim na Svjetsku banku i druge koji su angažovali velika sredstva u ovaj projekat", dodao je ministar Hećo.