Još jedan udarac
0

Uzbekistan odbio Putinov prijedlog da se pridruži plinskoj uniji sa Rusijom

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uzbekistan je odbacio ideju stvaranja takozvane "unije prirodnog plina" s Rusijom i Kazahstanom koju je prošlog mjeseca predložio ruski predsjednik Vladimir Putin, što je znak sve većih podjela između Moskve i bivših sovjetskih republika oko rata protiv Ukrajine.

Putin je predložio stvaranje "plinske unije" s Kazahstanom i Uzbekistanom 28. novembra na razgovorima s kazahstanskim predsjednikom Kasimom Tokajevom u Moskvi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u to vrijeme da je ideja predložena za uspostavljanje mehanizma za transport prirodnog plina između triju zemalja i drugih nacijama, uključujući Kinu.

Iako bi takav sporazum pomogao srednjoazijskim zemljama da osiguraju opskrbu tokom svojih najvećih potreba, naišao je na otpor među stanovništvom koje je oprezno gleda na namjere Moskve, posebno u vrijeme kada ona vodi rat u drugom obližnjem dijelu bivšeg Sovjetskog Saveza.

Uzbekistanski ministar energetike Jorabek Mirzamahmudov rekao je u intervjuu za web stranicu Kun.uz njegova zemlja neće odreći svojih nacionalnih interesa u zamjenu za prirodni plin.

"Potpisivanje plinskog sporazuma s Rusijom ne znači savezništvo ili uniju... To bi bio tehnički ugovor", rekao je Mirzamahmudov.

"Nikada nećemo kompromitirati svoje nacionalne interese. Čak i ako [pristanemo primati prirodni plin iz Rusije], nastavit ćemo putem komercijalnih prodajnih ugovora. Nećemo dopustiti da se zauzvrat nameću bilo kakvi politički uvjeti", dodao je Mirzamahmudov.

Kazahstan se još nije oglasio o plinskoj uniji, rekavši samo da će proučiti tu ideju.

Rusija je veliki izvoznik prirodnog plina, dok je količina prirodnog plina koju proizvode Kazahstan i Uzbekistan jedva dovoljna za vlastitu potrošnju, a nestašice su posebno izražene zimi.

Dvije velike ekonomije regije centralne Azije dijele plinovod do Rusije i plinovod za transport prirodnog plina iz Turkmenistana u Kinu.

Moskva je povećala svoje isporuke prirodnog plina Kini otkako su europske zemlje počele smanjivati svoju ovisnost o ruskom plinu zbog invazije Kremlja na Ukrajinu.