Privreda
62

Uz proteste građana i radnika počela rasprodaja imovine Krivaje

FENA
Poslije višegodišnje agonije jednog od najvećih drvnih kombinata bivše Jugoslavije, i tri godine nakon otvaranja stečajnog postupka, u Zavidovićima je danas prvom aukcijom počela rasprodaja imovine preduzeća Krivaja Zavidovići u stečaju.

Prodaja je pokrenuta na osnovu odluke Odbora povjerilaca, a nakon što stečajne uprave u proteklom periodu nisu uspjele realizirati proces reorganizacije preduzeća, stečajni sudija Ramo Ljevaković donio je zaključak o prodaji dijela imovine.

Ukupna imovina preduzeća procijenjena je na oko 62 miliona KM, i podijeljena je u sedam lotova.

Najveći lot za prodaju čine pogoni za proizvodnju furnira, parketa i namještaja, koji su procijenjeni na 42 miliona KM, s početnom cijenom 21 milion KM.

Na danas održanoj prvoj akuciji prodata su tri ponuđena lota, a radi se uglavnom o ekonomskim cjelinama koje nisu direktno vezane za drvnu proizvodnju, i koje je opsluživao relativno mali broj radnika.

Tako je preduzeće "Drvo Still" iz Zavidovića kupilo tehnološku jedinicu Remont i transport za 820.000 KM.

Na aukcionoj prodaji kupca su našli Restoran Kamenica, koji je prodat za 130.000 KM, i Ribnjak Kamenica, koji je prodat za 70.000 KM.

U skladu sa Zakonom o stečaju, sva sredstva od prodaje dijela imovine Krivaje bit će usmjerena povjeriocima po utvrđenom redoslijedu.

Današnju aukciju pratili su protesti brojnih građana Zavidovića i bivših radnika Krivaje, ali i negodovanje aktivnih radnika, koji sada strahuju od gubitka radnih mjesta.

Odbor povjerilaca i stečajni sudija naknadno će, u narednih mjesec dana, objaviti drugi poziv za javno usmeno nadmetanje, ali će tada početne prodajne cijene biti samo 30 posto od procijenjene vrijednosti imovine koja se prodaje, saopćeno je.