|

Uz proteste građana i radnika počela rasprodaja imovine Krivaje

Uz proteste građana i radnika počela rasprodaja imovine Krivaje
62
F
FENA
31.1.2014. u 16:51
39
komentara
62

dijeljenja
Uz proteste građana i radnika počela rasprodaja imovine Krivaje
Poslije višegodišnje agonije jednog od najvećih drvnih kombinata bivše Jugoslavije, i tri godine nakon otvaranja stečajnog postupka, u Zavidovićima je danas prvom aukcijom počela rasprodaja imovine preduzeća Krivaja Zavidovići u stečaju.
Prodaja je pokrenuta na osnovu odluke Odbora povjerilaca, a nakon što stečajne uprave u proteklom periodu nisu uspjele realizirati proces reorganizacije preduzeća, stečajni sudija Ramo Ljevaković donio je zaključak o prodaji dijela imovine.

Ukupna imovina preduzeća procijenjena je na oko 62 miliona KM, i podijeljena je u sedam lotova.

Najveći lot za prodaju čine pogoni za proizvodnju furnira, parketa i namještaja, koji su procijenjeni na 42 miliona KM, s početnom cijenom 21 milion KM.

Na danas održanoj prvoj akuciji prodata su tri ponuđena lota, a radi se uglavnom o ekonomskim cjelinama koje nisu direktno vezane za drvnu proizvodnju, i koje je opsluživao relativno mali broj radnika.

Tako je preduzeće "Drvo Still" iz Zavidovića kupilo tehnološku jedinicu Remont i transport za 820.000 KM.

Na aukcionoj prodaji kupca su našli Restoran Kamenica, koji je prodat za 130.000 KM, i Ribnjak Kamenica, koji je prodat za 70.000 KM.

U skladu sa Zakonom o stečaju, sva sredstva od prodaje dijela imovine Krivaje bit će usmjerena povjeriocima po utvrđenom redoslijedu.

Današnju aukciju pratili su protesti brojnih građana Zavidovića i bivših radnika Krivaje, ali i negodovanje aktivnih radnika, koji sada strahuju od gubitka radnih mjesta.

Odbor povjerilaca i stečajni sudija naknadno će, u narednih mjesec dana, objaviti drugi poziv za javno usmeno nadmetanje, ali će tada početne prodajne cijene biti samo 30 posto od procijenjene vrijednosti imovine koja se prodaje, saopćeno je.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...