{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđeni privremeni koeficijenti za raspodjelu prihoda UIO BiH

S
24.1.2014. u 13:05
0
0
Utvrđeni privremeni koeficijenti za raspodjelu prihoda UIO BiH
0
Utvrđeni privremeni koeficijenti za raspodjelu prihoda UIO BiH
UIO BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH utvrdio je privremene koeficijente za raspodjelu prihoda, koji za prvi kvartal ove godine iznose 63,46 posto za Federaciju BiH, 32,99 posto za Republiku Srpsku i za Brčko distrikt 3,55 posto.
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da bi, ukoliko bi ovi koeficijenti za raspodjelu sredstava sa Jedinstvenog računa ostali na godišnjem nivou, to bi za Republiku Srpsku značilo povećanje od 14,5 miliona KM.

"Koeficijente smo usaglasili na osnovu krajnje potrošnje koju smo imali u posljednja tri mjeseca prošle godine. I dalje stojimo na stanovištu da model podjele prihoda po privremenim koeficijentima nije dobar i da trebamo napraviti predvidiviji i sigurniji sistem raspodjele indirektnih poreza", rekao je Tegeltija novinarima nakon sjednice Upravnog odbora UIO.

Prema njegovim riječima, teško je sa sigurnošću reći kako će se kretati prihodi od indirektnih poreza u ovoj godini, ali sve procjene govore da se može očekivati rast bruto društvenog proizvoda, što bi za posljedicu trebalo da ima i rast indirektnih poreza.

Upravni odbor UIO usvojio je danas i odgovor u vezi sa Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koji se odnosi na pivo, a biće upućen Komisiji za vanjsku i trgovinsku politiku, carine i saobraćaj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH u parlamentarnu proceduru uputilo je Vijeće ministara BiH na prijedlog Upravnog odbora UIO, a suština izmjena odnosi se na akciznu politiku u oblasti proizvodnje piva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: