Privreda
0

Usvojen plan poslovanja EP BiH od 2012. do 2014. godine

FENA
Elektroprivreda BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Predstavnici dioničara na Skupštini javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EPBiH) danas su usvojili Plan poslovanja JP EP BiH za period od 2012. do 2014. godine, u kojem se planira u djelatnosti proizvodnje, distribucije, snabdijevanja i trgovine, u kapitalna ulaganja i ostale zajedničke projekte investirati oko 1,36 milijardi KM iz vlastitih i eksternih izvora finansiranja.

Prema tom planu, kako se navodi u saopćenju Službe za komunikacije JP EP BiH, za kapitalna ulaganja predviđeno je oko 800 miliona KM, a planirano je investiranje u 11 novih proizvodnih objekata od kojih bi dva trebalo da budu puštena u pogon u ovom trogodišnjem periodu.

Strateški ciljevi JP EP BiH u periodu od 2012. do 2014. godine su izgradnja novih zamjenskih termokapaciteta i novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, modernizacija i restrukturiranje rudnika i reorganizacija Elektroprivrede BiH.

Planirana ulaganja u djelatnost proizvodnje električne energije u istom periodu iznose 277 miliona KM, a najveći dio ovih ulaganja odnosi se na rekonstrukciju bloka 6 u TE "Tuzla" dok je u djelatnost distribucije električne energije planirano investiranje u iznosu 226 miliona KM.

Za rudnike uglja koji posluju u sastavu Koncerna EPBiH, a u cilju povećanja produktivnosti, planirano je ulaganje od 177 miliona KM. U 2012. godini Elektroprivreda BiH planira ostvariti dobit od oko 11 miliona KM.