40. po redu
57

Ususret Sajmu turizma u Sarajevu: Očekuju se različite ponude, promocije i predavanja

Klix.ba
Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, 40. po redu, održat će se od 24. do 26. oktobra, saopćeno je iz KJP Skenderija.

Glavni cilj ove manifestacije, saopćeno je, jeste afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala te predstavljanje turizma kao važne privredne grane Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom naslijeđu i pogodnim klimatskim uslovima", stoji u saopćenju.

Na ovogodišnjem Sarajevskom festivalu turizma, kao i prethodnih godina, predstavit će se i inostrani turistički i ugostiteljski radnici sa svojim ponudama.

"Prezentacije strane i domaće turističke ponude, predavanja, promocije, modne revije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će biti ponuđen turističkim radnicima i posjetiocima", najavljeno je iz KJP Skenderija.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja bit će uključeni i Udruženje kuhara u BiH i Udruženje barmena ICE Sarajevo.

"Cilj je na jednom mjestu okupiti profesionalce iz oblasti kulinarstva, kako iz BiH, tako i iz zemalja Balkanskog regiona i Evrope, zbog razmjene iskustava i unapređenja struke na globalnom nivou. Na ovom kulinarskom kupu će učešće na takmičenju pored individualnih takmičara imati i nacionalni timovi iz susjednih zemalja, ali i iz inostranstva, kao i regionalni, restoranski, hotelski i juniorski timovi koji nam dolaze iz 13 zemalja", navodi se u saopćenju.

Izdvojeno iz programa

  • Obaranje Guinnessovog rekorda u serviranju 13.000 palačinki 26. oktobar – plato Skenderije. Sadašnji rekord od 12.716 palačinki oboren je u Moskvi u Rusiji 25. februara 2017. godine, a pravljenje palačinki trajalo je neprekidnih osam sati.

  • Internacionalni kup kuhara i poslastičara te Internacionalni kup barmena, 24. i 25. oktobra u izložbenom prostoru dvorane "Mirza Delibašić"

  • Oživljavanje starog jelovnika - prijem u Vijećnici (domaćin Grad Sarajevo)

U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih bit će organizirana konferencija pod nazivom "Gastronomija i razvoj turističke destinacije".

Organizirajući Sarajevski festival turizma Centar Skenderija je, kako su to saopćili, već decenijama mjesto okupljanja turističkih radnika regiona, te na taj način i ove godine daju svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Posjetioci će za vrijeme trajanja sajma imati priliku degustirati tradicionalna jela i pića.

U povodu ovogodišnjeg sajma u petak 19. oktobra s početkom u 11 sati u prostorijama Doma mladih bit će održana konferencija za medije na kojoj će se prisutnima obratiti organizatori i učesnici manifestacije.