Rezultati uprkos koroni
0

Uspješna godina za Tuzlansku pivaru: Milionskim investicijama poboljšali procese proizvodnje

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pivara Tuzla nalazi se na pragu uspješne poslovne godine, a menadžment kompanije iza sebe ostavlja realizirane milionske investicije, koje su dovele do modernizacije, poboljšanja i optimizacije postojećih proizvodno-tehnoloških procesa.

Iako suočeni s velikom i nelojalnom konkurencijom te pandemijom koronavirusa, Pivara Tuzla je uspjela zabilježiti još jednu uspješnu poslovnu godinu, u kojoj je posebno istaknut investicijski ciklus od tri i po miliona konvertibilnih maraka.

Prema riječima generalnog direktora kompanije Fahrudina Salihovića, kao i svih ranijih godina, Tuzlanska pivara nastavila je trend ulaganja, koji je doveo do modernizacije, poboljšanja i optimizacije postojećih proizvodno-tehnoloških procesa. To je, kako je naveo, omogućeno vođenjem kvalitetne poslovne politike.

"Vodimo se time da procese proizvodnje optimiziramo u potpunom smislu, odnosno da ih automatiziramo. Shodno tome, nabavili smo dva tanka od ukupno četiri, s obzirom na to da nam preostala dva dolaze u januaru iduće godine, koji su namijenjeni za proizvodni kapacitet smještaja filtriranog piva. Oni su izrađeni od najsavremenijeg inox materijala, a automatski će biti povezani sa svim ostalim tankovima koje imamo. Ovom investicijom ćemo povećati kapacitet smještaja filtriranog piva za 25 posto", naveo je Salihović.

Fahrudin Salihović (Foto: A. K./Klix.ba)
Fahrudin Salihović (Foto: A. K./Klix.ba)

U pogonu punionice stari uređaji inspektori boca zamijenjeni su novim i znatno naprednijim uređajem. Uređaji su broj jedan brend svjetskog proizvođača u ovom segmentu proizvodnje, njemačke firme HEUFT.

"Uređaji koji su zamijenjeni služe za pregled i kontrolu svih vrsta boca, njihovu selekciju, škartiranje i provjeru. Investicija je usmjerena ka većoj kontroli samog proizvoda te zadovoljavanju svih savremenih ISO standarda svjetskog tržišta. Novi i savremeni inspektori boca rade na bazi infracrvenih zraka, što do sada nije bila praksa, vrše kontrolu ispravnosti etikete, boce, popunjenost ambalaže te nivo piva u staklenoj boci", pojasnio je Salihović.

U godini na izmaku Pivara Tuzla imala je i investiciju koja se odnosila na modernizaciju i povećanje kapaciteta u dijelu energetike. Povećan je kapacitet rashladnog postrojenja nabavkom i gradnjom novog kondenzatora, a rekonstrukcijom postojećih rashladnih kompresora podignuta je njihova efikasnost na 100 posto. Ujedno je povećan i kapacitet kompresora zračnog postrojenja s još jednim kompresorom snage 130 kW.

"Naša pivara obilježava 137 godina postojanja, kroz koje smo ostali dosljedni svojoj tradiciji, kvalitetu i recepturi. Ponosimo se tim i jedini smo u regionu koji tradicionalno proizvodimo kuhano pivo. Također, svoje proizvode smo ograničili rokom trajanja i on u pet programu iznosi tri mjeseca, dok je kod ostale konkurencije taj rok više od godinu. U segmentu limenke i stakla naš rok trajanja je šest mjeseci, jer nam je cilj da svojim kupcima i potrošačima osiguramo kvalitetno pivo, koje je friško i bez aditiva", naglasio je Salihović.

U narednoj, 2022. godini, menadžment Tuzlanske pivare planira zadržati tendenciju ulaganja, a investicijski ciklus predviđen je u iznosu od četiri miliona konvertibilnih maraka.

"Nećemo stati na investicijama i sada mogu reći da smo za sljedeću godinu predvidjeli izgradnju novog objekta, koji će se nalaziti na lokalitetu stare flašare, zatim nabavku motornih vozila za otpremu, unapređenje procesa limenke i slično", zaključio je Salihović.

Današnjoj prezentaciji poslovnih rezultata Pivare Tuzla prisustvovali su i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović te predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, koji su tom prilikom ukazali na značaj jedne ovakve kompanije za privredu ove regije naše zemlje.

Kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović danas je naveo da je Tuzlanska pivara jedna od kompanija iz Tuzlanskog kantona koja proizvodi i promoviše domaće proizvode, uz želju jačanja privrede i države u cijelosti.

Vahidin Smajlović (Foto: A. K./Klix.ba)
Vahidin Smajlović (Foto: A. K./Klix.ba)

"Pivara Tuzla je jedan svijetli primjer kako se može raditi. Ona predstavlja primjer društveno odgovorne kompanije, koja i u teškim uslovima poslovanja, u vremenu opterećenja pandemijom koronavirusa, radi na očuvanju radnih mjesta", poručio je Smajlović.

Nadležni su iskazali i svesrdnu podršku u pivarinom daljnjem nesmetanom funkcioniranju, koja kao društveno odgovorna kompanija ni ove godine nije zaboravila svoje potrošače za koje je realizirala jednu od najuspješnijih SMS nagradnih igara, u okviru koje je dodijeljena glavna nagrada - automobil Golf VIII.