Privreda
1

Uspješna godina HE na Trebišnjici, dobit premašila sedam miliona KM

SRNA
Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) ispunile su rebalansom predviđen godišnji plan proizvodnje električne energije od 1.388,65 gigavat-sati, a očekuje se i ostvarenje dobiti od 7.400.000 KM, rekao je direktor ovog preduzeća Marko Mitrović.

On je napomenuo da je prvobitno bila planirana proizvodnja 905,62 gigavat-sata električne energije, ali da je, zbog odgađanja revitalizacije agregata u Dubrovniku, rebalansom povećan plan koji je ispunjen 19. decembra.

"Ovo je za HET veoma uspješna poslovna godina u kojoj ćemo prebaciti i rebalansirani plan proizvodnje, a očekujemo i da ostvarimo planirane prihode od 73.500.000 KM", rekao je Mitrović novinarima.

Direktor HET-a zahvalio je zaposlenima u ovom energetskom sistemu koji su doprinijeli da pogonska spremenost postrojenja bude stopostotno zadovoljena i da proizvodni rezultati budu na zavidnom nivou.

Mitrović je podsjetio da je HET u ovoj godini planirao 16.600.000 KM investicija, dodajući da su ovo preduzeće i "Elektroprivreda Republike Srpske" za Hidroelektranu (HE) Dabar izvršili dokapitalizaciju sa 11 miliona na 31 milion KM.

"Dio novca već je prebačen kako bi HE Dabar mogla da obavlja ugovorene poslove", kaže Mitrović i dodaje da je pri kraju završetak kompenzacionog bazena, te da je ugovorena izgradnja kanala kroz Fatničko polje.

Mitrović ističe da će investiciona ulaganja u 2014. godini biti na nivou ovogodišnjih, te da će, između ostalog, biti nastavljeno uređenje šetališta uz obalu Trebišnjice, kao i realizacija drugih projekata značajnih za grad, ali da je u planu i izrada projektne dokumentacije koja bi pokazala da li je moguće da most koji je potopljen na goričkom jezeru bude dislociran sa tog mjesta.

U HET-u kažu da su i za iduću godinu spremni za dobre proizvodne rezultate kada je planirano da se proizvede 1.072 gigavat-sata.

HET