{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usorac: Višestruka korist od izvoza mlijeka u EU

F
26.8.2015. u 13:52
2
3
Usorac: Višestruka korist od izvoza mlijeka u EU
2
Usorac: Višestruka korist od izvoza mlijeka u EU
Vladimir Usorac
Izvoz mlijeka u Evropsku uniju ima višestruku korist za poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske i cijele Bosne i Hercegovine, jer daje sigurnost da će mlijeko biti otkupljeno, a otvara se i prostor za proširenje proizvodnje, ocijenio je danas za Fenu predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS-a Vladimir Usorac.
Koliki je značaj otvaranja granica za mlijeko iz BiH u EU, Usorac ilustruje i situacijom koja je bila u proteklih pet-šest mjeseci, kada su se mljekari suočavali s viškom mljeka i obustavljenjem njegovog otkupa.

"Sada imamo jednu sigurnost i veliko tržište, prije svega Hrvatske, a zatim i drugih zemlja EU", rekao je on.

Mljekari velika očekivanja imaju i od tržišta Turske i Rusije, te Usorac ističe da se otvara jedan veliki prostor koji daje mogućnost povećanja proizvodnje sirovog mlijeka domaćim proizvođačima, kao i sigurnost da će njihov proizvod biti otkupljen.

"Povećanje proizvodnje mlijeka za sobom donosi i veću proizvodnju mesa i hrane za stoku i svega drugog", ukazuje Usorac.

Naglašava da je sve ovo veoma važno za ljude koji žive na selu, jer će imati posao i time sigurnost da ostanu na svojim imanjima.

Od danas četiri mljekare iz BiH mogu nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vršiti njihov prevoz preko teritorije EU na druga tržišta.

To su mljekare Milkos Sarajevo, Mljekara Livno, zatim Meggle Bihać i Mlijekoprodukt Bosanska Dubica.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su ranije podsjetili da je Ured za veterinarstvo BiH 9. jula ove godine dostavio Evropskoj komisiji – Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtjev za uvrštavanje na listu četiri mljekare iz BiH koje ispunjavaju uslove za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: