{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usorac: Mljekari dobili pravičnu odluku od EU

F
9.9.2015. u 12:58
0
4
Usorac: Mljekari dobili pravičnu odluku od EU
0
Usorac: Mljekari dobili pravičnu odluku od EU
Vladimir Usorac
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS-a Vladimir Usorac izjavio je danas da je očekivana odluka Evropske komisije da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije (EU).
Taj komitet je na sjednici u Brisleu odbio prigovor Republike Hrvatske na izvoz mlijeka u EU iz BiH.

"Dobili smo pravičnu odluku EU", naglasio je Usorac, ističući da Svjetska trgovinska organizacija trgovinu zasniva na pravičnosti.

Usorac posebno naglašava da mlijeko iz BiH sada ne samo da može ići u zemlje EU, već im se otvara koridor prema Turskoj i Rusiji.

"To su dva velika tržišta, veća od EU. Nadamo se da će naš veliki dio proizvoda završiti prije svega na tim tržištima", ukazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS-a.

On je napomenuo da je sada i bh.mljekarima otvoreno i tržište Hrvatske gdje su i ranije plasirali znatne količine svojih proizvoda.

Četiri mljekare iz BiH od 26.augusta trebalo je da nesmetano izvoze mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vrše njihov prevoz preko teritorije EU na druga tržišta, ali je taj dan Hrvatska stavila prigovor na tu odluku EU.

Nakon što je ona danas odbijena kao neosnovana, mljekare “Milkos” Sarajevo, Mljekara Livno, zatim “Meggle” Bihać i “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica mogu svoje proizvode izvoziti u EU i vršiti njihov prevoz za druge zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: