Privreda
4

Uskoro reaktiviranje pogona za proizvodnju peleta u Srebrenici

SRNA
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
lobalna ekonomska kriza uticala je na smanjenje investicija u regionu, a time i u Srebrenici, pa zbog toga u ovoj opštini nije došlo do planiranog otvaranja većeg broja novih radnih mjesta, navodi načelnik opštine Ćamil Duraković.

Prema njegovoj ocjeni, od mnogih najavljenih projekata jedino je brčanska firma "Ratan sedia" zakupila prostor bivše "Vezionice“ u Srebrenici i pokrenula proizvodnju, zaposlivši 15 radnika u ovoj godini.

Opština je prošle godine ustupila manji objekat na korištenje kompaniji "Prevent“, koja je zaposlila 25 radnika i ove godine znatno proširila tu halu, pa se očekuje da će u tom pogonu zaposlenje dobiti još 80 radnika u prvoj polovini iduće godine, navodi Duraković za Srnu.

On očekuje da neće doći do zatvaranja pogona slovenačke firme "Cimos“ u Potočarima, što je ljetos bilo najavljeno. "Još je nepoznato kakva će biti vlasnička struktura i proizvodni program, ali taj pogon sa više od 100 zaposlenih nastavit će sa radom, što je najvažnije za ovu sredinu, radnike i njihove porodice", napominje Duraković.

On naglašava da je prošle godine iz "Cimosa“ najavljivano proširenje proizvodnje, usvajanje novih programa i dodatno zapošljavanje, ali je ekonomska kriza dovela do smanjenja obima posla i navela vlasnike da zatvore ili prodaju tu fabriku.

Duraković najavljuje da se, nakon trogodišnjeg prekida, uskoro očekuje reaktiviranje pogona za proizvodnju peleta u Zelenom Jadru i da u tom pogonu, koji je promijenio vlasnika, treba da se zaposli od 10 do 15 radnika.

"Zahvaljujući privantoj inicijativi, grade se dvije farme na području opštine u kojima će posao dobiti oko 15 radnika", precizirao je Duraković.

Prema njegovim riječima, nakon stabilizacije rada i redovnog izmirivanja obaveza u posljednjoj godini, ponovo je neizvjesna sudbina Rudnika boksita "Srebrenica“ zbog problema u Fabrici glinice "Birač“.

"Umjesto najavljivanog pokretanja eksploatacije rude i dodatnog zapošljavanja većeg broja radnika, sada postoji zabrinutost za rad tog rudnika i sudbinu njegovih 40 radnika", ocijenio je srebrenički načelnik.

On napominje da je još nedefinisani status i završetak hotela koji u Srebrenici već četiri godine gradi Fabrika duhana Sarajevo.

Duraković očekuje sudski epilog vezan za koncesiju izvorišta ljekovite vode Guber, ali i za zakonitost dodijeljenih dozvola za izgradnju i proširenje zdravstveno-ugostiteljskih objekata Banje "Guber“.

U tim kolektivima trebalo je da posao dobije oko 200 radnika, ali je nerealno očekivati da se to uskoro dogodi, naveo je Duraković.

On smatra da je ohrabrujuće što Rudnik olova i cinka u Sasama, koji posluje u sastavu kompanije GROSS iz Gradiške, dobro posluje i redovno izmiruje sve obaveze, kao i Fabrika za pocinčavanje u Potočarima i još nekoliko manjih privrednih subjekata. Ohrabrujuće je i to što nije bilo većeg otpuštanja radnika u periodu ekonomske krize na području ove opštine.

Duraković nije želio da komentariše najavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da je obezbijedio pouzdanog investitora koji će ove godine kreirati i otvoriti 50 novih radnih mjesta u Srebrenici.

"Do sada se taj investitor još nije pojavio, a ni Inzko već nekoliko mjeseci nije posjetio ovu opštinu", zaključio je Duraković.