Privreda
124

Uskoro izgradnja pristaništa za splavove u Goraždu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Uskoro će u Goraždu ispod mosta Alije Izetbegovića biti izgrađeno pristanište za splavove, a ovaj dio obale Drine bit će upotpunosti uređen.

Općinu Goražde i Vladu BPK to će koštati 32.000 maraka, a ugovori su potpisani danas sa firmom Okac koja je izvođač dok će nadzor obavljati Uniprojekt Goražde.

Prethodno su za izgradnju pristaništa obezbjeđene i neophodne dozvole od Agencije za vodno područje rijeke Save te provedena tenderska procedura.

"Mi smo sa ovim projektom aplicirali 2013. godine na Javni poziv za razvoj turizma Ministarstva privrede BPK. Projekat je prošao i u završnoj smo fazi. Razlog zašto je bila pauza od godinu i po dana je što smo morali pribaviti potrebne dozvole i saglasnosti od Agencije za vodno područje rijeke Save i kada smo sve kompletirali stekli su se uslovi za potpisivanje. Znamo koliko za naš turizam na Drini znače splavovi i sve što se dešava u toku ljetnog perioda. Izgradnjom ovog pristaništa olakšat ćemo svima koji se bave splavarenjem, a samim tim i turistima koji koriste splavove", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Splavarenje Drinom ima dugu tradiciju, a ove godine sezona je otvorena u maju jer je interesovanje za ovaj jedinstveni turistički brend sve veće.

Splavovi se spuštaju od Ustikoline do Goražda na relaciji dugoj 22 kilometra što traje od 4 do 6 sati.