Uz policijsku pratnju
133

Uskoro deblokada bh. kamiona na granici Slovenije i Hrvatske

I. Č.
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović dogovorili su deblokadu 700 kamiona na način da će ih hrvatska policija, nakon obavezne medicinske trijaže, provesti ka BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i drugim državama.
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je telefonski razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davorom Božinovićem povodom novonastale krize u regionu zbog koronavirusa.

"Radi se o konsultacijama i telefonskoj komunikaciji svih ministara sigurnosti i unutrašnjih poslova u regionu kako bi se omogućila deblokada 700 kamiona sa robom koji čekaju na italijansko-slovenačkoj granici", kaže se u saopćenju Ministarstva.

Prema sadašnjem dogovoru, nakon obavezne medicinske trijaže, policija Republike Hrvatske će pod policijskom pratnjom provesti kamione ka Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i drugim državama.

Posljednji dogovor zvaničnika omogućit će normalno snabdijevanje stanovništva i privrede svih pomenutih država. Ovaj režim treba, kako su dogovoroli svi ministri sigurnosti i unutrašnjih poslova, trajno ostati.

Klix.ba je ranije javio da više od 150 bh. prijevoznika koji su 10. marta krenuli kamionima iz Italije nisu stigli u Bosnu i Hercegovinu budući da su zaustavljeni na slovensko-hrvatskoj granici gdje su kilometarske kolone i gdje se rade detaljni pregledi.

Nikola Grbić iz Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske izjavio je danas da prijevoznici još uvijek na slovenačko-hrvatskoj granici gdje je kolona 20-30 kilometara sa jedne i druge strane.

"Situacija je veoma teška. Ljudi su zaustavljeni na granicama, čekat će se rješenje do daljnjeg. Uslovi su katastrofalni. Nema uslova ni za higijenu i nemaju pristup hrani i piću. Situacija je strašna. Boravak na otvorenom u kabinama je zaista katastrofalan", upozorio je Grbić za Klix.ba.

Osim problema bh. prijevoznika koji se vraćaju iz Italije i drugih evropskih zemalja, problem imaju i bh. prijevoznici koji su blokirani na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Samo 21 kamion jedne bh. firme je blokiran na toj granici.

Predlažu se, prema riječima Nikole Grbića, mjere da svi vozači koji su u proteklih 14 dana bili u Italiji ili Njemačkoj moraju u karantin. Problem je to za privredu zato što je većina profesionalnih vozača prolazila kroz te zemlje.