Privreda
0

Đurić: Posticati izvoz kako bi se otklonile negativnosti primjene SSP-a

FENA
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ocijenio je u izjavi za Fenu da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om daje državi u cjelini i privrednicima velike šanse, ali i upozorava na određene negativne popratne pojave na početku njegove primjene.

To se posebno odnosi, naglasio je, na činjenicu da će doći do smanjenja, a zatim i ukidanja nekih carinskih stopa kao zaštitinog mehanizma domaćih proizvoda.

Istovremeno, rekao je Đurić, otvaraju se velike mogućnosti u pogledu šireg tržišta, ali je za BiH u ovom momentu jako nepovoljan strog vizni režim koji na samom početku primjene SSP-a neće omogućiti one pogodnosti koje se otvaraju.

„Pri tome će, po stupanju na snagu SSP-a, doći do izražaja negativnosti koje nose s sobom ukidanje zaštitnih tarifa i carinskig stopa“, rekao je predsjednik PKRS-a.

Naglasio je da je iz tog razloga neophodno da organi vlasti obezbijede sredstva za posticaje izvoza za bh. preduzeća kako bi se neutralizirali negativni efekti na početku primjene sporazuma.

To je neophodno, kazao je, i zbog činjenice kako se održava kurs domaće valute koji je za bh. izvoznike dosta destimulativan.

"Dugoročno posmatrano, sigurno se očekuju izuzetno pozitivni rezultati i otvaraju se velike mogućnosti, ali ako se posmatra prvo djelovanje i rezultate primjene tog sporazuma, sigurno je da će se u samom startu pokazati negativan saldo na prihode", rekao je Đurić.

Ukazao je da se stoga odmah mora raditi na onim mogućnostima koje se otvaraju vezano za kandidiranje projekata i korištenje sredstava iz fondova koji će biti dostupni BiH od samog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.