Izvještaj za 2021. godinu
4

Ured za reviziju dao mišljenje sa rezervom o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine

F. H.
Infografika: Ured za reviziju BiH
Inografika: Ured za reviziju BiH
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine uradio je reviziju izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu. Iskazano je mišljenje sa rezervom.

Pažnja je skrenuta na finansijski izvještaj, usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija sa zakonima i propisima.

Navedeno je da se pažnja skreće na nezadovoljavajući sistem naplate te, evidentiranja i kontrole prihoda te usuglašavanja prihoda evidentiranih u Glavnoj knjizi trezora sa podacima iz pomoćnih evidencija kod institucija BiH, ali i na potencijalne obaveze na temelju sudskih sporova i izostanak odgovornosti za izgubljene sporove.

Osnova za izražavanje mišljenja s rezervom na finansijski izvještaj su nerealno iskazane pozicije stalnih sredstava i kratkoročnih potraživanja u bilansu stanja (zbog izostanka evidentiranja određenih stalnih sredstava i potraživanja) i neriješenog statusa državne imovine.

Također, u izvještaju se navodi kako Zakon o budžetu za 2021. godinu nije usvojen u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, odnosno rokovima preciziranim navedenim Zakonom, što je imalo negativan uticaj na sve budžetske korisnike.

Ured za reviziju je pozornost skrenuo i na to da sistem unutrašnjih kontrola u institucijama BiH još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini uslijed neefikasnosti i nedostatne posvećenosti njegovoj potpunoj uspostavi, zatim na dugogodišnju sporost u provedbi aktivnosti na usvajanju međunarodnih računovodstvenih standarda za javni sektor.

Pozornost je skrenuta i da se isplata dodataka na plate policijskih službenika u policijskim tijelima na razini BiH, službenika u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija te Uprave za neizravno oporezivanje tijekom 2021. godine nije se temeljila na relevantnim propisima i aktima, kao i na dugogodišnja sporost i neefikasnost u realizaciji višegodišnjih kapitalnih ulaganja kod pojedinih institucija BiH i programa posebne namjene.

Konačno, prema mišljenju Ureda za reviziju bilo je potrebno skrenuti pozornost i na netransparentno upošljavanje i angažiranje osoba putem ugovora o djelu.

Revizijom je obuhvaćena i implementacija 47 preporuka iz Izvještaja za 2020. godinu i 16 preporuke za period 2018-2019. godine.

Od ukupno 63 preporuke, 12 ih je u potpunosti realizovano, realizacija 24 preporuke je u toku, 22 preporuke nisu realizovane, a za pet preporuka nije bilo moguće dati ocjenu realizacije (poseban status).