Traže svoja prava
13

Uposlenici Aerodroma Mostar sutra organizuju štrajk upozorenja

Piše: R. D.
Mostarski aerodrom
Mostarski aerodrom
Sindikat Aerodroma Mostar je za sutra u deset sati najavio održavanje štrajka upozorenja. Planirano je da štrajk traje sat vremena i održava se na prostoru aerodroma.

Kao razloge štrajka u sindikatu navode nepoštivanje odredbi Zakona o radu (neplaćanje noćnog rada, dvokratni rad po potrebi je neplaćen, rad vikendom i praznicima i prekovremeni rad), isplatu regresa za 2016. godinu, kršenje prava iz radnog odnosa (ugovori, radno vrijeme, platna lista i visina satnice), opstrukcije uprave u vezi sa zahtjevima za isplatu zaostalih dugovanja za prethodni period po osnovu noćnog rada, prekovremenog rada i pripravnosti te odbijanje početka pregovora za kolektivni ugovor.

Iz sindikata navode da traže vraćanje "otetog" dijela plate, donošenje i usvajanje sistematizacije radnih mjesta, početak pregovora o Kolektivnom ugovoru i njegovo potpisivanje, plaćanje vremena pripravnosti i da se bilo kakva naknada ne isplaćuje u gotovini.

U slučaju neispunjenja zahtjeva kažu da će biti primorani na organiziranje generalnog štrajka koji će trajati do ispunjenja zahtjeva.

Najave štrajka sigurno ne idu na ruku ambicioznim planovima koje menadžment ima za ovu godinu, a koji već od narednog mjeseca uključuju cijeli niz redovnih linija za Zagreb i gradove u Njemačkoj.