Napustili sastanak
26

Upitna isplata plaća radnicima ArcelorMittala Zenica, Sindikat najavio protest

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U kompaniji ArcelorMittal u Zenici danas je trebao biti održan sastanak uprave i predstavnika Sindikata radnika na temu kašnjenja plaća u ovoj kompaniji, ali su predstavnici prije objašnjenja razloga kašnjenja plaća napustili sastanak.

Menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica je izvijestio da su unaprijed obavijestili Sindikat da će plaće kasniti oko sedam dana, a čija isplatu su redovno vršili do 10. u mjesecu. Dodali su da je ovo prvi put da plaće kasne, a razlog za ovakvo stanje je, kako kažu, izvan njihove direktne kontrole.

Danas su predstavnici kompanije predstavnicima Sindikata pokušali objasniti razloge trenutne situacije, ali predstavnici Sindikata nisu bili spremni saslušati njihovo obraćanje te su napustili sastanak.

Iz ArcelorMittala Zenica su kazali da je od novembra 2018. godine izvoz proizvoda prema Kosovu potpuno obustavljen, kao i zbog zaštitnih mjera EU zbog čega je izvoz proizvoda djelimično blokiran.

"Mi smo već imali problem o čemu smo mnogo ranije obavještavali odgovorne institucije BiH kako bi se situacija ozbiljno shvatila i na vrijeme riješila. Povećane cijene električne energije i prirodnog gasa su dodatno ugrozile naše poslovanje. Nažalost, ovu su vanjski faktori na koje Kompanija ne može direktno utjecati", kazali su iz ArcelorMittala Zenica.

Ističu kako se nadaju da će zaposlenici i partneri razumjeti težinu situacije u kojoj se nalaze kako bi zajedno zaštitili poslovanje u BiH.

"Sljedećih nekoliko mjeseci će biti izazovni za nas, ali uz razumijevanje i podršku zaposlenika i partnera optimistični smo da ćemo ovo prebroditi", zaključili su iz ArcelorMittala Zenica.

Predsjednik Sindikata radika ArcelorMittala Zuhdija Kapetanović u izjavi za Klix.ba je kazao kako će radnici protestvovati u četvrtak, ako u srijedu do 15 sati ne budu isplaćene plaće.

"Sigurno je da ćemo organizovati protest ako u srijedu do 15 sati radnici ne dobiju plaće. Na sastanku nisam htio slušati objašnjenja o vanjskim faktorima jer nas poslovna politika ne interesuje. Napustio sam sastanak kada su nam rekli da nam ne mogu obećati plaće do srijede", izjavio je Kapetanović za Klix.ba.