Privreda
2

Uniqa preuzima kompanije Baloise grupe u Hrvatskoj i Srbiji

Klix.ba
Osiguravajuća grupacija Uniqa 21. oktobra 2013. godine potpisala je ugovor o preuzimanju hrvatskih i srbijanskih osiguravajućih kompanija švicarske Baloise grupe.
Ova akvizicija je trenutno predmet odobrenja nadležnih regulatornih organa i antimonopolskih komisija u obje zemlje, a očekuje se da će biti u potpunosti završena u prvom kvartalu 2014. godine. Visina transakcije za obje kompanije iznosi 75 miliona eura.

Volfgang Kindl, član Upravnog odbora osiguravajuće grupacija Uniqa i izvršni direktor Uniqa Internationala, je ovim povodom izjavio: "Ovo je zaista izvrsna prilika za Uniqau da poboljša tržišne pozicije u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u cijeloj Jugoistočnoj Evropi. Vjerujemo da postoji veliki potencijal za budući rast u regionu. Ova akvizicija u potpunosti podržava naš strateški program Uniqa 2.0, i u skladu je sa poslovnim modelom profitabilnog, dugoročnog rasta na našim ključnim tržištima".

Kompanija koju je prethodno Basler preuzeo na hrvatskom tržištu osnovana je 1991. godine. U Hrvatskoj Basler ima oko 470 zaposlenih, 148.000 klijenata, a u 2012. godini ostvario je premiju od 53,7 miliona eura i sa tržišnim učešćem od 4,5 posto zauzeo šesto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine. Zajedno sa lokalnim Baslerom, Uniqa bi povećala tržišno učešće na 7 posto i zauzela četvrtu poziciju na tržištu u Hrvatskoj.

Basler je u Srbiji započeo poslovanje 2007. godine. Osiguravajuća kompanija ima oko 110 zaposlenih, 35.000 klijenata, a u 2012. godini ostvarila je premiju od 3,7 miliona eura. Sa tržišnim učešćem od 0,7 posto zauzimala je 13. mjesto na srbijanskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine. Zajedno sa lokalnim Baslerom UNIQA bi povećala tržišno učešće na 8 posto u Srbiji.