Povećanje od 30 posto
77

Ukrajinski napadi poremetili ruske kapacitete za preradu nafte i doveli do poskupljenja goriva u Rusiji

F. H.
Posljedice jednog od napada
Posljedice jednog od napada
Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama početkom 2024. prekinuli su 14 posto ruskih kapaciteta za preradu nafte i doveli do povećanja cijena goriva u Rusiji.

Gubitak nekih ruskih rafinerijskih kapaciteta doveo je do povećanja domaćih cijena od 20 posto do 30 posto do sredine maja i izazvao obustavu izvoza kako bi se usredotočio na zadovoljenje domaće potražnje. To je navedeno u procjeni američke odbrambene obavještajne agencije, koja je sažeta u izvještaju glavnog inspektora Roberta Storcha, koji nadzire pomoć Ukrajini.

"Kako bi ublažila učinak ovih napada, Rusija je zabranila izvoz benzina na šest mjeseci počevši od marta, počela uvoziti rafinirane proizvode iz Bjelorusije, planirala uvoz iz Kazahstana, i dala prednost isporukama naftnih derivata Ruskim željeznicama, za razliku od drugih sredstava prijevoza", navodi se u izvještaju.

Iako ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji imaju za cilj iscrpiti rezerve goriva i prihode od izvoza za ruske oružane snage, Sjedinjene Američke Države ih kritiziraju jer predstavljaju rizik za svjetske cijene nafte.

Objavljena analiza pokriva samo dvomjesečno razdoblje od prvog napada na tvornicu Novatek PJSC-a Ust-Luga 21. januara do napada na elektranu u Novočerkasku 24. marta.

U isto vrijeme, napadi na energetske objekte "doveli su do zanemarivih prekida opskrbe električnom energijom za rusku vojsku i civilno stanovništvo", jer "Rusija ima snažan proizvodni kapacitet — treći po veličini u svijetu — i visok stepen redundantnosti u njegovu mrežu", navodi se u procjeni.

U martu su mediji izvijestili da su Sjedinjene Američke Države navodno pozvale Kijev da više ne udara na ruske rafinerije nafte i drugu energetsku infrastrukturu.

Oksana Markarova, ambasadorica Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavila je da nije dobila nikakvu službenu obavijest iz Washingtona sa zabranom Kijevu da oružjem napada rafinerije nafte u Rusiji.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin kritizirao je napade na rafinerije nafte, dovodeći u pitanje njihov utjecaj na rat.