O energetici i okolišu
77

Uk: Cilj je da 75 posto javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo bude na struju

B. R.
Nihad Uk, premijer KS (Foto: Vlada KS)
Nihad Uk, premijer KS (Foto: Vlada KS)
Premijer Kanton Sarajevo Nihad Uk (NS) je kao cilj naveo da 75 posto javnog prijevoza bude na struju, saopćili su iz kantonalne vlade.

To je izjavio danas na višednevnoj konferenciji "Sarajevska energetska i klimatska sedmica" (SECW). Prema njegovim riječima, ako danas, kada je pet do 12, ne počnemo djelovati, nepovratno ćemo izgubiti bitku u energetskoj tranziciji koja će se posebno negativno odraziti u ekonomiji i okolišu.

Ovaj međunarodni događaj, organizovan u saradnji s domaćim i međunarodnim partnerima i institucijama, okupio je više od hiljadu stručnjaka iz regije i svijeta. Cilj skupa je ubrzanje ključnih reformskih procesa u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine te pružanje adekvatnih odgovora na izazove klimatskih promjena.

Uk smatra da je Kanton Sarajevo napravio iskorake u zaštiti okoliša te da je na pravom putu da napravi i krupnije korake.

"Kanton Sarajevo je proteklih godina napravio iskorake i u ovom segmentu. Istina, nisu to revolucionarni koraci, ali ako se uzme u obzir zatečeno stanje, onda smo na pravom putu da uskoro razmatramo i nešto više", konstatovao je.

Kao primjere za to istakao je utopljavanje javnih građevina, kao i ulaganje u javni gradski prijevoz, kojim se želi dosegnuti, kako je ocijenio, visokih 75 posto gradskog prijevoza na struju. Podsjetio je i na izgradnju toplotnih pumpi u Butilama, kojima bi se povećala energijska učinkovitost centralnog grijanja, snizile cijene i smanjila ovisnost o ruskom plinu te subvencije za ugradnju kaliometara.

"To su samo neke od mjera kojima Kanton Sarajevo želimo prilagoditi nastalim energetskim, odnosno okolišnim okolnostima", dodaje Uk.

Također je podsjetio da je Sarajevo izabrano između 380 aplikanata za projekat 100 gradova NetZeroCities, kao jedan od samo 12 gradova koji nisu u Evropskoj Uniji.

"Misija da postanemo karbon neutralni grad do 2030. zaista je ambiciozna, ne samo za Sarajevo već i za druge najrazvijenije gradove misije. Međutim, samo ovako ambiciozno postavljajući ciljeve možemo da nadoknadimo izgubljeno vrijeme u energetskoj tranziciji i borbi za bolji okoliš", kazao je.

Kako je zaključio, nedavno doneseni set energetskih zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine je historijski je čin, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.