Poslovanje u pandemiji
193

Ugostiteljski i turistički radnici nezadovoljni: Kanton Sarajevo nam nije dao ni dinar

B. R.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu Ibrahim Hadžibajrić i hotelijeri koji posluju na području lokalne zajednice ukazali su na probleme s kojima se susreću tokom pandemije koronavirusa. Ugostiteljski i turistički radnici imaju i zahtjeve prema nadležnima za koje se nadaju da će biti ispunjeni.

Hadžibajrić je upozorio da su hoteli ne samo u ovoj općini, već i u ostatku Sarajeva, pred zatvaranjem. Pozvao je više nivoe vlasti da iznađu, kako je rekao, sistemska rješenja za probleme u ovoj djelatnosti.

"Viši nivoi vlasti, prije svega federalni, morat će izvršiti određena preusmjerenja. Mi kao općine ne možemo pomoći bez učešća kantona i Federacije. Ovo je prilika da skrenem pažnju na određene stvari i da iniciram neke stvari", dodao je.

Ocijenio je da su dosadašnje mjere pomoći drugih instanci vlasti, kako je rekao, ad hoc.

"To su mjere koje nisu dugoročne i nažalost nisu sistemske", smatra Hadžibajrić.

Ibrahim Hadžibajrić (Foto: D. S./Klix.ba)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: D. S./Klix.ba)

Tatjana Jovičić, predstavnica hotela Central, je ukazala na to da im nadležni nisu konkretno pomogli te da je hotel opstao zahvaljujući vlasnicima iz Irske. Nada se da će im vlast ipak pomoći.

Jovičić i drugi hotelijeri su ukazali na to da je kriza u ovoj djelatnosti počela i prije nego što će biti objavljena pandemija. Boje se da će veliki pad u poslovanju trajati čak do marta sljedeće godine.

Nisu samo hotelijeri pogođeni pandemijom. To je slučaj sa cjelokupnim ugostiteljstvom, odnosno turizmom. Na to je ukazao Tarik Jašarević iz turističke agencije Relax Tours.

"Palijativna rješenja koja su poduzeta ja smatram kao ništa. Trebamo učiniti nešto da nama ne treba reanimacija. Nažalost, sjednice skupština su otkazivane iz trivijalnih razloga", napomenuo je.

Tarik Jašarević (Foto: D. S./Klix.ba)
Tarik Jašarević (Foto: D. S./Klix.ba)

Upozorio je da je proces ponovnog otvaranja hotela vrlo težak. Osvrnuo se i na (ne)djelovanje vlasti Kantona Sarajevo.

"Hvale se da imaju najjači budžet u državi, a još ni dinar nisu dali. To je katastrofalno. Federalna vlada je dala samo za dio doprinosa. To nije rješenje. Pretpostavite šta će se tek desiti u oktobru ili novembru", istakao je Jašarević.

Pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da preuzmu dobra rješenja koja se primjenjuju u drugim državama. Kako je kazao, dojam je da su vlasti rezervni novac namijenile budžetskim korisnicima.

"Tek će sada biti otkazi u turističkoj privredi", dodao je.

Prema njegovim riječima, inspekcije kažnjavaju privredne subjekte u ovoj djelatnosti, a da subjekti ne znaju koje epidemiološke mjere treba poštivati.

Smatra da je novac Turističke zajednice KS u iznosu od milion maraka, dat kao pomoć kompanijama, trebao biti potrošen na promociju kojom će se privući posjetioci iz zemlje i regiona.