Sarajevo
0

Udruženje UDU FBiH "Dioničar" uputilo demant na tvrdnje Nadzornog odbora Feroelektra

F. H.
Bivša zgrada Feroelektra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivša zgrada Feroelektra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje dioničara UDU FBiH "Dioničar" uputilo je demanti na tvrdnje Nadzornog odbora Feroelektra, a koje je NO izrekao u reakciji na tvrdnje v.d. direktora ove kompanije Mirsada Jašarevića na konferenciji za novinare.
U četvrtak je v.d direktor Feroelektra Mirsad Jašarević održao konferenciju u kojoj je kazao Feroelektro nije za stečaj.

U Nadzornom odboru Feroelektra su negirali tvrdnje Jašarevića, a koje je iskazao na konferenciji za novinare. Optužili su Jašarevića da namjerava prodati, kako su saopćili, vrijedne nekretnine ove kompanije.

Poručili su da nije tačno da se Jašarević od početka mandata starao o tome da članovi Nadzornog odbora i drugih organa kompanije budu pravilno informisani.

"V.d. direktora je dostavljao izvještaje o radu, koji su samo sadržavali zahtjeve v.d. direktora, a ne davanje jasnih informacija o postizanju uspjeha u svom radu, izvršavanju zadataka i sl.", poručili su iz NO.

U nastavku donosimo puni neizmjenjeni tekst demantija koje je poslalo UDU FBiH- "Dioničar".

PREDMET: Velike laži Nadzornog odbora FEROELEKTRO dd Sarajevo iznesene na Klix.ba 22.9.2023.g.

“UDD I DOO” uzima sebi pravo da ovako piše o ljudima koji sebe nazivaju (još malo) članovima Nadzornog odbora Feroelektro dd jer smo imali prilike da se “u živo” 10.8.2022.g. uvjerimo u nekvalitetu i kao čovjeka i kao predsjednika Nadzornog odbora g. Adis Džabija.

Ubrzo smo se 10.8.2022.g. uvjerili iz njegovog nastupa za nepoštivanje FEROELEKTRA a za to je bio dokaz njegov iznenadni ulazak na sastanak nas i direktora a obučen je bio u opremi za bašču koji je taj dan imao na sebi i dokazalo se da je to osoba koja je doslovce „zalutala“ u Feroelektro d.d. Sarajevo. U ovo smo se uvjerili i nakon njegove otvorene podrške Emiru Sulejmanoviću kao direktor "kćerke firme“ "FEROELEKTRO TRGOVINA I SERVIS", Društvo za trgovinu i usluge u zemlji i obavljanje vanjskotrgovinskih poslova u prometu roba i usluga d.o.o. Sarajevo ul. M. Tita broj 28 71000 Sarajevo, a ta podrška po našem udu je bila vrlo štetna za FEROELEKTRO D.D. jer se zloupotrebljavala u interesu N.O. tj za SBB.

Predstavnik udjeličara u ime FEROELEKTRO dd na Skupštinama "FEROELEKTRO TRGOVINA I SERVIS" d.o.o. Sarajevo, baš taj

Nadzorni odbor na čelu s Adisom Džabija nisu dozvoljavali da bude direktor Jašarević Mirsadom a da mu je to pravo bilo utvrđeno po članu 231. stav (1) u vezi s članom 303. stav (1) ZOPD.

Tko je i kakav je čovjek Emir Sulejmanović?? to smo znali još od ranije tj od dana kada je kao "vojnik SBB“ imenovan za direktora, a da će imati ignorantski odnos prema osnivaču i prema direktoru osnivača to je za rubriku "vjerovali ili NE“ jer taj njegov ignorantski odnos je van okvira svih Zakona.

Nakon objavljenog teksta na Klix.ba S E T – Samostalni Ekspertni Tim za odnose s javnošću i upravljanje reputacijom od „UDD I DOO”, posvetio je dosta pažnje na sadržaj teksta i uvjerili se da je cijeli tekst pod naslovom "NO Feroelektra negira tvrdnje v.d. direktora i optužio ga da namjerava prodati nekretnine kompanije” pun laži, neistina, licemjerstva i da se kompletan sadržaj uklopio u član 6. ZAKONA O ZAŠTITI OD KLEVETE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ("Službene novine Federacije BiH", br. 59/2002, 19/2003 i 73/2005) jer Adis Džabija tj N.O. je lice koje prouzrokuje štetu ugledu JAŠAREVIĆ MIRSADU I FEROELEKTRU iznošenjem ili pronošenjem izražavanja neistinite činjenice u prodaji nekretnina i u nepoštivanju Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala, s obzirom na to da vršilac dužnosti ne može biti u mandatu vršioca dužnosti duže od godinu dana. U ovom konkretnom slučaju vezanom za v.d. direktora Jašarevića je to duže od godinu dana, identificirajući to pravno lice Feroelektro dd odnosno fizičko lice Jašarević Mirada trećem licu, odgovorno je za klevetu.

Za klevetu iznesenu u sredstvima javnog informiranja kao što je Klix.ba odgovorni su autor g. Benjamin Redžić, kao i lice Adis Džabija koje je na drugi način vršilo nadzor nad sadržajem tog izražavanja. Lice štetnik Adis Džabija odgovorno je za štetu jer je namjerno pronijelo izražavanje neistinite činjenice. Tužba za klevetu od Adis Džabije i ostalih članova u NO će u toku iduće nedjelje da "UDD I DOO” u ime Jašarević Mirdada podnese Sudu u Sarajevo a do tada tražimo od Klix.ba da sukladno sa ZAKONOM O ZAŠTITI OD KLEVETE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE objavi na Klix.ba ovaj dopis i da se tako zaštiti od klevete a tako isto i direktor Jašarević Mirsad I FEROELEKTRO dd Sarajevo.

Zbog javne istine potrebne je ovo napisati da se desilo:

  1. u Srijedu, 17 Maj 2023 nadležni Ministar Hasičević održao sastanak s članovima Nadzornog odbora Feroelektro d.d. Sarajevo:

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević sastao se u sjedištu Federalnog ministarstva trgovine u Mostaru s članovima Nadzornog odbora privrednog društva "Feroelektro“ d.d. Sarajevo. Sastanak je bio prilika za razmjenu informacija i mišljenja o aktualnoj situaciji u Društvu, dosadašnjim aktivnostima Nadzornog odbora, budućem planu rada i realizaciji postavljenih ciljeva.

Članovi Nadzornog odbora su upoznali ministra s radom i aktivnostima Nadzornog odbora, stanju u Društvu kao i planovima za naredni period.

Ministar Hasičević je izrazio svoju podršku radu Nadzornog odbora i ponudio pomoć Ministarstva i svojih suradnika u rješavanju određenih pitanja bitnih za dalji nastavak rada, na koje su ukazali članovi Nadzornog odbora. Također je naglasio potrebu za jačanjem direktne suradnje i međusobne komunikacije između Nadzornog odbora i uprave Društva, kao i blagovremenim poduzimanjem ostalih neophodnih aktivnosti za osiguranje zakonitog i neometanog nastavka rada, funkcioniranja i obavljanja poslova Društva.

OD 17.5.2023.G. KADA SE DESILA POSJETA U MOSTARU DO 21.09.2023. KADA SE ODRŽALA 14 SJEDNICA VLADE GDJE u saopštenju o radu 14 sjednice Vlade FBiH u poglavlju Kadrovska rješenja OVO JE NAPISANO: Također, data je prethodna suglasnost Skupštini privrednog društva Feroelektro d.d. Sarajevo za imenovanje Faruka Šahinagića i Adema Festića za vršilice dužnosti članova Nadzornog odbora Društva uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Data je i prethodna suglasnost Skupštini za razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva uime državnog kapitala, radi gubitka povjerenja dioničara, te je utvrđen i tekst zahtjeva za sazivanje Skupštine Privrednog društva Feroelektro d.d. Sarajevo.

Znači da je Ministar Hsičević ubrzo shvatio veliku laž od Nadzornog odbora FEROELEKTRA kada su ga posjetili jer je očito bilo da: „je potrebu za jačanjem direktne suradnje i međusobne komunikacije između Nadzornog odbora i uprave Društva”, bilo uzalud izrečeno jer sve se drukčije sve desilo a to su uradili kvazi članovi NO.

  1. da je Raspisan konkurs za izbor i imenovanje direktora FEROELEKTRO dd i na kojem konkursu je Jašarević Mirsad bio najbolje rangiran kandidat i da je izabran na period od 4 godine i da kvazi nadzorni odbor s Adisom Džabijom na čelu nije htio namjerno da traži od Vlade FBiH saglasnost da donesu Odluku o imenovanju direktora Jašarević Mirsada i da ta Odluka bude u prilogu Prijave za registar suda za upis direktora (BEZ V.D.) Jašarević Mirsada na period od 4 godine. S gore opisanim, nadamo se da smo uspjeli argumentovano dokazati veliku laž Adisa Džabije i NO koji su taj sramani tekst i objavili bez Odluke Nadzornog odbor a što im Član 257 Zakna o PD ne dozvoljava.