Odgovor SDP-u
32

Udruženje banaka BiH: Privredna zajednica je na koljenima zbog nerada Komisije za vrijednosne papire

M. P.
Odgovor SDP-u potpisao Berislav Kutle, predsjednik Udruženja
Odgovor SDP-u potpisao Berislav Kutle, predsjednik Udruženja
Udruženje banaka BiH (UBBiH) ispred poslovne zajednice, odnosno četiri hiljade poslovnih subjekata čije je poslovanje ugroženo, uputilo je reakciju na dopis Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), u vezi sa imenovanjem Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine u svom reagovanju podsjetilo je da je 70 posto dioničkih društava u značajnoj mjeri blokirano u svojim finansijskim i operativnim aktivnostima jer "Komisija nije u kapacitetu da provodi tehničke i administrativne aktivnosti izdavanja rješenja iz domene svoje odgovornosti".

Ističući da je navedena blokada već značajno ugrozila i oštetila brojne kompanije, upozorili su da dalje održavanje ovakvog stanja prijeti kompletnim urušavanjem velikog dijela ekonomije, povlačenju stranih investitora i ulaganja kapitala u druge zemlje, ali i smanjenju zaposlenosti i propuštanju prilike za oporavak ekonomije u jeku krize uzrokovane pandemijom.

"Uvažavajući stav da na svaku poziciju moraju biti imenovani kandidati koji zadovoljavaju zakonske i stručne kvalifikacije, te da je cilj SDP BiH da svako glasanje bude u skladu sa zakonima ove države, Udruženje banaka BiH vjeruje da su kroz te iste zakone uspostavljeni mehanizmi zaštite od zloupotrebe, sistemi kontrole procesa i imenovana stručna i odgovorna lica za provođenje različitih postupaka, pa tako i procesa izbora i imenovanja.

Cjelokupan odgovor upućen Socijaldemokratskoj partiji BiH ispred Udruženja banaka Bosne i Hercegovine pročitajte u nastavku.