"Wood is good"
21

U Žepču sutra počinje 8. Gospodarski forum posvećen drvopreradi

B. R.
Žepče (Foto: Općina Žepče)
Žepče (Foto: Općina Žepče)
U Žepču će sutra.15. oktobra, početi 8. Gospodarski forum i to pod sloganom "Wood is good", a koji će okupiti 100 učesnika iz privatnog i javnog sektora iz drvoprerade, saopćili su organizatori. Pokrovitelj je Općina Žepče.

Partneri ovog foruma su Grad Široki Brijeg, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih WMT iz Banje Luke, Centar kompetencija Vukovarsko- srijemske županije.

Medijski partneri su Federalna televizija, RTV Herceg Bosna, Klix.ba i Radio Žepče.

U okviru dvije panel diskusije koja su posvećena temama "Tradicionalne industrije i digitalno doba - primjer drvoprerade" i "Šta nam nosi umrežavanje" predstavit će se kompanije Aurora plus iz Teslića sa konceptom "Strong as wood" fitnes opreme na bazi drveta, Vedran Miletić iz Barrell Landa kao inovativnog turističkog koncepta na Blidinju, arhitekta iz Sarajeva i suosnivač i suvlasnik arhitektonskog biroa Normal arhitektura Emir Sarajlić, koji je osmislio drveni bicikl nazvan Tochak.

Na temu inovativnosti govorit će predstavnici, kako je navedeno, renomirane kompanije Šiška iz Hrvatske i "Prlić" iz Žepča, jedine kompanije u Bosni i Hercegovini koja se bavi izradom hrastovih dužica za bačve.

Prezentaciju rada u području istraživanja i inovacija u sektoru drvoprerade imat će, kako je istaknuto, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih iz Banja Luke i Razvojna agencija Gradiška koju je osnovao Centar za istraživanje i razvoj drvoprerađivačke industrije Grada Gradiške.

O umrežavanju kao, kako je saopćeno, šansi za brže rješavanje prepreka u poslovanju govorit će predstavnici Evropske mreže regija za održivo korištenje šumske sirovine Rosewood 4.0., Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine - Asocijacije drvne industrije i šumarstva, Drvnog klastera Hercegovina, Unije poslodavaca Crne Gore i Federalnog ministarstva obrta, razvoja i preduzetništva.

Ovogodišnji, 8. Gospodarski forum, kako je istaknuto, potvrđuje da je sektor drvoprerade okosnica razvoja prerađivačke industrije u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

"Drvna industrija je važan segment privrede, a svoj razvoj zasniva na korištenju domaćih prirodnih resursa i tradicionalno je izvozno usmjerena. Najznačajniji parametri njenog značaja za ekonomiju Bosne i Hercegovine ogledaju se u domaćoj sirovini, pa pored ekonomskog ima i veliki lokalni, odnosno regionalni i socijalni značaj koji se ogleda u zapošljavanju i zadržavanju stanovništva u malim sredinama", napomenuli su organizatori.

Ukazano je da ekološki prihvatljiva ima, kako je naglašeno, izvozni potencijal i privredna je grana koja bilježi visok suficit.

Sa ovog foruma Općine Žepče bit će upućeni, kako je saopćeno, zaključci prema mjerodavnim institucijama na nivou kantona, entiteta i Bosne i Hercegovine, a koji se odnose na slijedeće:

  • "Sektor drvoprerade kao tradicionalna grana industrije mora pratiti najnovije trendove u digitalizaciji kako bi osigurala optimalan nivo konkurentnosti kako na domaćem tako i na ino tržištu;
  • Inovacije, posebno one koje imaju najveći stepen primjenjivosti u privredi, jedan su od glavnih elementa razvoja moderne privrede te je potrebno uložiti dodatne napore, a domaća i donatorska sredstva usmjeravati ka novim istraživanjima u cilju postizanja optimalne konkurentnosti;

  • Sektorsko i međusektorsko povezivanje nužno je, kako za podizanje konkurentnosti drvoprerađivača, tako i za cjelokupnu ekonomiju u savremenim izazovima globalne ekonomije;

  • Umrežavanje je pokretačka snaga promjena u privredi te je nužan element razvoja i unaprjeđenja stanja u privredi".

Slogan 8. Gospodarskog foruma "Wood is good", kako je obrazloženo, usmjerava na dobrobiti koje društvo ima od drveta i pažnju koju mu treba posvetiti kao sirovini i finalnom proizvodu.

"Potencijal drveta je ogroman i shodno tome trebamo ga koristiti odgovorno", poruka je organizatora.

Održat će se prvi transnacionalni B2B susreti drvoprerađivača iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Učestvovanje je potvrdilo više od 20 drvoprerađivačkih kompanija iz regije - od malih zanatskih radnji do velikih firmi sa više od 800 radnika, koje će u Žepču razmijeniti iskustva i istražiti nove mogućnosti za saradnju i unaprjeđenje poslovanja.

B2B susret je, kako je navedeno, jedna od ključnih aktivnosti projekta centrikomNET - Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža koji je usmjeren na razvoj i unaprjeđenje inovativnih modela za povećanje konkurentnosti poduzetnika. Projekt implementiraju vodeći partner Općina Stari Jankovci sa Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepča, Unijom poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija za istraživanje i razvoj.

Projekt je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje Iterreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020., a sufinansiran je sredstvima EFRR i IPA II, saopćili su Općine Žepče. fondova Europske unije.