Pouzdanost 2017
51

U Sarajevu zasjale Bonitetne zvijezde

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U Hotelu Hills u Sarajevu održana konferencija "Pouzdanost 2017" na kojoj su dodijeljena priznanja bonitetno najuspješnijim firmama u BiH.

Danas se u Sarajevu pričalo o uspješnosti, profesionalizmu, optimizmu, motivaciji i istinskim društvenim vrijednostima. Naš glavni grad bio je centar pozitivnih priča i promocije uspješnih domaćih firmi koje se mogu pohvaliti vrhunskim rezultatima.

Priča o uspjehu, sudeći po broju okupljenih zvanica na poslovnoj konferenciji "Pouzdanost 2017", zasigurno je postala inspiracija, motivacija i dodatna snaga za privrednike u BiH.

Pouzdane kompanije moraju imati posebno mjesto u poslovnom svijetu jer biti bonitetno pouzdana kompanija znači biti stabilan oslonac svojim kupcima, dobavljačima, partnerima.

To posebno mjesto svakako je bila poslovna konferencija «Pouzdanost 2017», koja se danas održala u Hotelu Hills u Sarajevu, na kojoj su svečano dodijeljeni certifikati bonitetne pouzdanosti i priznanja "Bonitetne zvijezde". Konferenciju su po treći put organizovali Poslovne novine i LRC BIS uz suorganizaciju BBI VIP Business Cluba.

Treba napomenuti da je proglašenje bonitetno pouzdanih kompanija zasnovano isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja, koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije, a koje već dugi niz godina uspješno radi kompanija LRC.

Motivacija za napredovanje i razvoj

"LRC kontinuirano radi na prikupljanju, obradi i distribuciji poslovnih informacija, prije svega o finansijskim pokazateljima poslovanja domaćih i kompanija u regiji. Upravo ove informacije su temelj projekta 'Pouzdanost 2017', jer predstavljaju objektivan, stručan i nezavisan okvir za formiranje bonitetnih ocjena. Naša je želja i cilj da kroz ovaj projekt svim privrednicima zaista pružimo novu inspiraciju i motivaciju za napredovanje i razvoj", kazao je izvršni direktor LRC-a Emil Kučuković i dodao da je njihov cilj pričati priče o uspjehu, afirmisati one najbolje vrijednosti koje bi trebale biti glavne osobine uspješnih i onih koji to žele biti jer «Pouzdanost» je uistinu jedna od tih vrijednosti.

Zanimljivo je da od 31.554 firme, koje su obuhvaćene analizom bonitetno pouzdanih kompanija, njih 13,5% ispunilo kriterije. Koliku važnost ove firme predstavljaju za privredu BiH govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2016. godini čini nevjerovatnih 15,4 milijarde KM.

"Upravo ovakve priče su bile glavni povod da prije tri godine pokrenemo projekt 'Pouzdanost' i na domaćem tržištu identifikujemo firme koje bilježe poslovne rezultate na osnovu kojih se svrstavaju u kategoriju bonitetno pouzdanih kompanija. Nije važno da li ste mala ili velika firma – pouzdanost je univerzalna vrijednost, a u ovom slučaju zasnovana je isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja, koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije", rekao je menadžer projekta Damir Damadžić.

"Posebno mi je drago da je među bonitetno pouzdanim kompanijama blizu 85% malih i srednjih preduzeća, puno je onih za koje se ne zna dovoljno, a predstavljaju najzdraviji dio domaćeg tržišta. Želimo biti motivacija za nove uspjehe. Kroz projekt 'Pouzdanost 2017' nastojimo pružiti priliku kompanijama da se istaknu, jer su to svojim natprosječnim poslovnim rezultatima apsolutno zaslužile", rekla je Alena Ahmetspahić – Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina.

Treću po redu poslovnu konferenciju "Pouzdanost 2017" svečano je otvorio predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić i tom prilikom, između ostalog, rekao da su prezentirani podaci dokaz da se u Bosni i Hercegovini može poslovati i uspjeti odnosno da naša zemlja ima značajan broj kompanija koje su prepoznate kao poželjni poslovni partneri. Takođe, predsjednik Egrlić je čestitao dobitnicima priznanja i zaželio još više poslovnog uspjeha u budućnosti.

Ovogodišnja konferencija izazvala je veliku pažnju i interes javnosti, a prije svega privrednika, što dokazuje veliki broj kompanija koje su se uključile ili pružile podršku ovom projektu.

Rekli su…

Mirza Bavčić, generalni direktor kompanije Express Courier d.o.o. iz Sarajeva, koja je ponosni nosilac certifikata bonitetne pouzdanosti, rekao je šta za njih znači ovo priznanje:

“Veoma je bitno za nas da slovimo kao pouzdan partner, da nas kao takvog prepoznaju na tržištu, ali je podjednako bitno i da se mi možemo uvjeriti u pouzdanost naših partnera, što Certifikat bonitetne pouzdanosti osigurava. Na osnovu mog iskustva i poslovanja na tržištu BiH, istakao bih da, poslovati sa pouzdanim kompanijama, ne čini samo posao lijepim, nego i logičnim.”

BH Telecom je jedini bonitetno pouzdan telekom operater u BiH. Izvršni direktor za razvoj poslovanja Duljko Hasić preuzeo je priznanje za ovu kompaniju te izjavio:

"Svako priznanje nam je bitno, a posebno ona koja nam dodijeli stručna javnost. Naš cilj je da održimo stečeni tržišni kredibilitet u bh. društvu ne zaboravljajući da je biznis, koji je usmjeren samo na profit, ustvari, vrlo siromašan biznis."

"Kada radite vrijedno i pošteno, trudite se da klijenti budu zadovoljni i bezbrižni, dajete sve od sebe i lijepo je kad sav taj trud bude na neki način i nagrađen. Naravno, lojalnost kupca koji to prepoznaju je najveća nagrada, ali je jako lijepo kada kroz sveobuhvatan sistem provjere kako to radi LRC dobijete nagradu kao što je 'Bonitetne zvijezde'. To umnogome doprinosi našem brendu, zahvalni smo i usuđujem se reći ponosni na rezultate koji stoje iza toga", kazao je Bego Skejić, izvršni direktor TDS-a.

"Certifikat pouzdanosti je manifestacija onog što je Saračević d.o.o. do sada značio na tržištu, i ono na čemu intenzivno radimo da ostane u budućnosti, u novim okolnostima. Za nas je to nezavisna potvrda onog što naši uposleni, kupci i dobavljači očekuju i znaju“, kazao je Fuad Šišić, izvršni direktor ove tešanjske kompanije.

"U Francku smo strateški usmjereni na vrhunsku kvalitetu naših proizvoda, inovacije te održivi rast poslovanja, rast bh. proizvodnje i trendova na tržištu što je za nas temelj tržišnog kredibiliteta i pouzdanosti koju prepoznaju i vrednuju naši potrošači i poslovni partneri te smo iznimno ponosni na potvrdu ovih vrijednosti ovim posebnim priznanjem", kazao je Edin Škaljić, direktor Društva.

Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije kompanije BINGO koja je također bonitetno pouzdana kompanija , ovo prilikom je izjavio:

"Za kvalitetan rast i razvoj nam je prije svega potrebno stabilno i uređeno poslovno okruženje u kojem ćemo moći da isporučimo više vrijednosti za naše potrošače. Pouzdanost svih sudionika je jedan od ključnih elemenata i preduslova za stabilno i uređeno okruženje u kojem živimo i radimo. U tom kontekstu priznanje ima dodatni značaj i motiv da zajednički nastavimo raditi na unapređenju našeg poslovnog i životnog okruženja."

Priznanja

Na osnovu analiza LRC-a ove godine prestižno priznanje su dobile sljedeće kompanije:

Express Courier, Bingo, TDS, ETI Sarajevo, BH Telecom, Franck , Frank trgovina, Metromedia, Knap, Saračević, NSoft, Interconnect, Tehno - Beton, In Time, Zira, Tom Cat, Pik/Olx BiH, Arke 2000, Standard Furniture Factory, Apart Hotel Amicus, 4D Marketing, Pobjeda Rudet, ATT, Aluplast BH, Schachermayer, Geoinvest, Vaillant, Metalko, JLZ, Siluete, Alat Konjic, Fixit, Ed-Sa, Kovačuša Komerc, Vodovod a.d. Banja Luka, Lh-Tec, Ars-Inženjering, Mlin Nezić, Najvest, Vještak, AIG, Press Clipping, i-Form, Nex Studio, Bar-Floor, Mimo Medical, Eldžam Trade, Zalmo, Pamuk, Dema&S, Autoprevoz-bus Mostar, Tios, Petrol Com, Vebusch, Unilab, Senigor, Blow Up, OBN, Creative, DSC, Yield, Altermedia, Automotive center, Abbvie, Gradska dvorana Sanski Most, Ekovent, Tehnoelektronik, Milk Land, Flekica, Sevoi, Bosming, Sektor 51, Titans, Domavija, Asseco See, Veddi Invest, Samn, Tvornica cementa Kakanj, Cargo partner, ABC European Air & Sea Cargo Distribution, McCann.

BBI Business Club je kao suorganizator pružio dodatnu podršku kompanijama i to kroz namjenske članske pakete za bonitetno pouzdane kompanije.

Treba istaći da je okvirna metodologija dodjele i izgled certifikata «Pouzdanost» uniformiran i vizualno usaglašen s certifikatom iz Slovenije. Na ovaj način će i privrednici iz EU imati priliku prepoznati najpouzdanije bh. firme. Zemlje regije Hrvatska, Srbija i BiH su se aktivno uključile u projekt i u narednom periodu očekuje se usaglašavanje kriterija i standardizacija procesa bonitetnog certificiranja.

Svoju podršku projektu dali su mediji pokrovitelji: TV1, OBN, RSG, Antena Sarajevo, FACE TV, Hayat, Klix, te portali Manager.ba, Biznisinfo.ba.