U Boljakovom Potoku
436

U Sarajevu se gradi sportska dvorana sa pratećim objektima vrijedna pet miliona KM

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Radnici građevinske firme Eko-Teh počeli su danas betoniranje temeljne ploče sportske dvorane Osnovne škole "Umihana Čuvidina" u Boljakovom Potoku u Sarajevu u koju je ugrađeno 1.140 tona armature i bit će ugrađeno 1.300 kubika betona.

Radi se o jednom od najvećih gradilišta u gradu Sarajevu koje je danas obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić zajedno sa saradnicima, predstavnicima izvođača radova i savjeta MZ "Alipašin Most-1".

Jedna od najboljih sportskih dvorana u Kantonu Sarajevo, čiji je investitor Općina Novi Grad bit će izgrađena u jednom od najvećih novogradskih naselja sa oko 10.000 stanovnika, a koja je bila potrebna školi "Umihana Čuvidina", jer nije imala adekvatnu sportsku dvoranu.

Osim dvorane u sklopu projekta će biti izgrađeno i jedanaest učionica, obdanište, ambulanta, fitness sala, velika garaža i drugi prateći sadržaji tako da će to biti jedna od najljepših dvorana u našoj državi.

"Ovo je prvi objekat koji je nadležnost Kantona Sarajevo, a kojeg Općina radi samostalno. Projekat bi trebao biti upotpunosti finansiran od strane KS-a obzirom da su škole u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, ali nam ne vrijedi čekati na njih, tako da smo se odlučili da krenemo u njenu izgradnju obzirom da se nalazi u jednom od naših najvećih naselja i potreba za njenom izgradnjom je ogromna. U ovom naselju će se graditi i deveta transverzala prilikom koje će se rušiti ambulanta i zbog toga su u sklopu dvorane predviđene i prostorije za ambulantu", izjavio je općinski načelnik Semir Efendić.

Prema riječima Envera Tatlića, rukovodioca građenja cijelo ljeto trajali su zemljani radovi u sklopu kojih je urađena stabilizacija padine sa šipovima i sidrima. Danas je počelo betonirnje temeljne ploče sportske dvorane veličine oko 2.000 kvadrata, gdje se treba ugraditi 1.300 kubika betona, a to je jedan ciklus koji se ne može prekidati. Za pripremu ploče ugradili smo 1.140 tona armature i organizirali ugradnju betona. Naredna faza je vertikalna konstrukcija“, pojasnio je Tatlić.

Za ove radove odabran je neradni dan, kako se ne bi pravile gužve u saobraćaju obzirom da je angažiran veliki broj kamiona i miksera koji moraju prići gradilištu.

Vrijednost ovog projekta je oko 5 miliona KM. Općina je kroz budžet za 2017 i 2018. godinu obezbijedila 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Ugovor je potpisan na tri godine, ali će se nastojati u narednoj godini završiti dio u kojem je predviđena izgradnja učionica kako bi škola nastavila funkcionisati normalno.

Direktor škole Aziz Mulahmetović ističe da će realizacijom ovog projekta, učenici jedne od najvećih škola u Kantonu Sarajevo dobiti bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a stanovnici naselja bolje uslove za življenje.

"Škola je izgrađena 1970. godine, a dograđena 1980. godine, imala je fiskulturnu salu veličine dvije manje učionice što je bilo nedovoljno za odvijanje nastave za 940 učenika koji školu pohađaju. Proširenjem kapaciteta škole i izgradnjom sportske dvorane dobit ćemo uslove da se nastavni procs odvija u dvije, umjesto u tri smjene kako je to do sada bilo. Osim toga prvi put će ovo naselje dobiti i obdanište“, rekao je direktor Mulahmetović.

Dodao je da će dvorana služiti učenicima u redovnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima, ali i sportskim klubovima sa ovog prostora.