Privreda
79

U Sarajevu registrirano Balkansko udruženje muslimana potrošača

Klix.ba
U Sarajevu je prošle sedmice registrirano Balkansko udruženje muslimana potrošača (BUMP).

BUMP je nevladina organizacija registrirana pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine kojoj je cilj zaštita prava potrošača muslimana, te unaprjeđenje i ostvarivanje njihovih zajedničkih interesa, navode

"Balkansko udruženje muslimana potrošača namjerava popuniti vakuum u društvenom životu balkanskih muslimana kada je u pitanju edukacija o robama i uslugama koje oni konzumiraju. Svjedoci smo da je naše tržište iz dana u dan sve uvezanije i polagano postaje regionalno. Na policama trgovačkih lanaca, neovisno da li ste u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Skoplju, Tirani, Podgorici, Prištini ili Ljubljani, vidjet ćete iste proizvode ", izjavio je predsjednik BUMP-a Amel Kovačević.

Podsjeća da na području Balkana živi 27 posto muslimana i da oni predstavljaju značajan potrošački kapacitet, te je neophodno znati njihove potrošačke potrebe.

"Pretpostavlja se da značajan broj roba i usluga, koje se na tržištu nude muslimanima, ima upitan sadržaj. Želja nam je da kontinuirano informiramo naše članstvo o takvim proizvodima te da aktivno i konstruktivno sarađujemo sa regulatornim agencijama, ali i sa pružaocima usluga i proizvođačima kako bi ih upoznali sa posebnim potrebama jedne značajne populacije potrošača na balkanskom tržištu, nadajući se da ćemo zajedno kreirati ambijent u kome će se muslimani potrošači osjećati sigurno”, rekao je Kovačević.

Pojava sve većeg broja regionalnih proizvođača i pružaoca usluga, naveli su, koji svoje proizvode certificiraju za halal kvalitetu daje nadu da će u dogledno vrijeme ponuda dozvoljenih (halal) proizvoda i usluga biti znatno veća.