Privreda
0

U Sarajevu otvoren 36. Međunarodni sajam građevinarstva SAGRA 2014

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U sarajevskom centru Skenderija danas je svečano otvoren 36. Međunarodni sajam građevinarstva - SAGRA i četvrti Dani energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Direktor KSC Skenderija Hajriz Bećirović naglasio je značaj ovogodišnjeg sajma, na kojem svoje proizvode izlaže oko 40 izlagača, znatno više u odnosu na prethodnu godinu.

"Ove godine smo predvidjeli deset međunarodnih sajmova. Jedan od prvih koji otvara sezonu sajmova za ovu godinu u Skenderiji je sajam SAGRA. Ove godine smo uveli i jedan novi doprinos, ne samo izlaganje i prezentacija proizvoda i usluga, već će u okviru sajmova biti održavane i određene konferencije, što sajmu daje i edukativni karakter. Mislim da je to ono što su u ovom trenutku prepoznali i izlagači, te sada na ovom sajmu imamo oko 40 izlagača", rekao je Bećirović.

Tema ovogodišnjeg sajma jeste energetska efikasnost, a direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine Safet Harbinja kazao je kako se u posljednje vrijeme održava sve više konferencija na ovu temu, koja je i veoma važna oblast za smanjenje troškova prilikom povećanja cijene energenata u narednom periodu.

"Dobro smo odmakli u ovoj oblasti i možemo kazati da su građani i ljudi koji se bave tim poslom ipak svjesni ovog problema i koliko je važno poduzeti odgovarajuće mjere. Postoji već nekoliko projekata u FBiH koji se radi kroz izvedbe energetskog audita i projektne dokumentacije o energetskoj efikasnosti", pojasnio je Harbinja.

Tomas Chrastecky, direktor firme Hilti Systems BH prvi put je izlagao 2006. godine na sajmu, a nakon šest godina pauze, odlučio je ove godine ponovo ukazati povjerenje SAGRA-i.

"Očekujemo puno posjetilaca ove godine, da obilaze i da vide šta sve ima novo u segmentu građevine. Na ranijim sajmovima bilo je puno više posjetilaca nego sada, ali se nadamo da ćemo i ove godine ostvariti dobre rezultate. Globalna ekonomska kriza mnogo je uticala i na građevinu, koja je u BiH manje-više u raspadu. Imamo velike projekte koji drže privredni segment, poput autoputa, ali stambena i mala gradnja je blizu nule", rekao je Chrastecky.

Redovni učesnik sajma od 2000. do 2007. godine bila je i jedna kompanija koja posluje u podsektoru industrije opeke u Sarajevu, kazao je Samir Bubić voditelj prodaje u toj kompaniji, a ponovo su ove godine odlučili da izlažu na ovom sajmu.

"Procijenili smo da je tema izuzetno interesantna i da je treba podržati. Energetska efikasnost je naročito važna za BiH, a mi kao proizvođač koji ima interesantan i aktuelan program za energetsku efikasnost željeli smo podržati ove godine sajam našim prisustvom, te da damo doprinos u razvoju ideje o energetskoj efikasnosti u BiH", rekao je Bubić.

Ovogodišnji sajam SAGRA 2014 trajaće od 5. do 7. marta u prostoru dvorane D1 u centru Skenderija. Generalni pokrovitelj sajma je Fon za zaštitu okoliša FBiH, a pokrovitelj Federalno ministarstvo prostornog uređenja.