Tvrdi Cvijanović
52

U RS-u za sedam godina povećali plaće za 86 KM, sada tvrde da će ih za samo šest mjeseci povećati za 97 KM

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U bosanskohercegovačkom entitetu RS od oktobra 2012. godine do maja 2019. godine, dakle u proteklih sedam godina, prosječna plaća povećana je za samo 86 KM. Ove činjenice nisu spriječile predsjednicu RS-a Željku Cvijanović da najavi kako će SNSD-ovi funkcioneri za samo šest mjeseci uspjeti povećati plaće za 97 KM.

Cvijanović je jučer izjavila kako smatra da Vlada RS-a može do kraja ove godine osigurati da prosječna plaća na entitetskom nivou bude 1.000 KM.

"Mislim da to može biti dostignuto. Znam da su premijer RS-a Radovan Višković i stranke koje čine Vladu opredijeljene da se dođe do takve prosječne plaće", rekla je Cvijanović za ATV.

Ona je kazala i da je o tome već razgovarala s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem i predstavnicima političkih stranaka koji čine većinu na nivou bh. entiteta.

"Mislim da će povećanje prosječne plaće biti dostižno. Ukoliko to ne bude učinjeno, neću to smatrati neuspjehom, nego da smo loše procijenili ambijent u kojem smo planirali da je moguće imati prosječnu plaću od 1.000 KM", rekla je Cvijanović.

Tragom najava predsjednice RS-a analizirali smo zvanične statističke podatke koji nikako ne idu u prilog Željki Cvijanović. Naime, od oktobra 2012. godine do maja 2019. godine vlasti u RS-u uspjele su povećati prosječnu plaću za samo 86 KM, zbog čega je prosto nerealno da u narednih šest mjeseci prosječna plaća u RS-u bude povećana za 97 KM.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, prosječna plaća u RS-u nakon oporezivanja, odnosno neto plaća, u maju 2019. godine iznosila je 903 KM, dok je prosječna plaća u aprilu iznosila 896 KM.

Rast plaća u RS-u nije konstantan, ukoliko se gledaju prosječne mjesečne plaće, a kao primjer navodimo prosječnu plaću isplaćenu u decembru 2018. godine koja je iznosila 891 KM, dok je prosječna isplaćena plaća u januaru 2019. godine iznosila 887 KM.

Vlastima RS-a trebalo je čak šest godina da povećanju plaću za 97 KM to jeste za iznos za koji obećavaju da će povećati plaće u roku samo šest mjeseci. Naime, Zavod za statistiku RS-a bilježi da je prosječna plaća u ovom entitetu bila manja za oko 97 KM sredinom 2013. godine te da je iznosila od 803 KM (juli) do 816 KM (juni).

U periodu dok je plaća od 2013. do 2019. godine rasla za 97 KM Željka Cvijanović "ispucala" je dva mandata u Vladi RS-a u svojstvu premijerke (izabrana 12. marta 2013. godine i drugi put 18. decembra 2014. godine), izabrana je na posljednjim izborima za predsjednicu RS-a, Radovan Višković izabran je za novog premijera RS-a, Milorad Dodik je dva mandata obnašao dužnost predsjednika RS-a i u konačnici je izabran za člana Predsjedništva BiH.

Da plaće ne rastu tek tako pokazuju i podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Naime, od 2011. do aprila 2019. godine, dakle za osam godina, prosječna plaća u državi porasla je za samo 100 KM.

Ovim povodom razgovarali smo s ekonomskim analitičarem Zoranom Pavlovićem koji nam je rekao da su stupile na snagu odredbe zakona kojima se vrši subvencionisanje povećanja plaća radnika koji su zaposleni od 1. marta ove godine, ali da je to složen sistem subvencija.

"Mislim da će tim zakonskim propisom doći do određenog povećanja prosječne plaće, ali je teško reći da se može očekivati neko veće povećanje ako ne bi bilo smanjenja opterećanja na isplaćene plaće po osnovu zdravstvenog, penzionog i poreza", kazao je Pavlović.

Kako kaže, da bi poslodavci povećali plaće, oni moraju imati ili olakšanje u domenu obaveza po isplaćenim plaćama ili moraju imati povećanje cijena proizvoda ili usluga koje prodaju na domaćem tržištu.

"Bit će dosta teško ostvariti to da prosječna plaća u RS-u do kraja godine iznosi 1.000 KM. Jedna mjera koja je data nije dovoljno stimulativna da bi se to moglo ostvariti", rekao je Pavlović.

Što se tiče prosječne plaće u BiH i sporog rasta, Pavlović je rekao da podaci govore kako domaća administracija, primarno administracija entiteta, nije svjesna ušteda koje moraju praviti i to baš na administraciji.

"Za deset godina imamo dvostruko povećanja troškova porodične korpe, a porast plaća od 100 KM. To je pokazatelj bijede u koju vodi ovakva politika gdje je favorizovana administracija na teret svih u BiH. To dovodi do odliva radne snage", zaključio je Pavlović.