Zakon stupio na snagu
0

U RS-u uvode novi sistem fiskalizacije koji je tehnički napredniji

M. P.
Vlada RS-a će snositi troškove inicijalne fiskalizacije/Ilustracija: Shutterstock
Vlada RS-a će snositi troškove inicijalne fiskalizacije/Ilustracija: Shutterstock
Početkom marta u Republici Srpskoj na snagu je stupio Zakon o fiskalizaciji, čime je stvoren zakonski okvir za uvođenje novog, tehnički mnogo naprednijeg modela fiskalizacije u ovom entitetu.

Razlog donošenja ovog zakona, kako su za Klix.ba kazali iz Ministarstva finansija Republike Srpske, je prije svega u činjenici da je stari sistem fiskalizacije bio tehnološki potpuno zastario i da je stvarao mogućnost zaobilaženja strogih pravila evidentiranja prometa.

Novi sistem, kažu, uspostavit će bolju kontrolu prometa robe i usluga, čime će se suzbiti siva ekonomija i nelojalna konkurencija, a dovest će i do toga da imaju više novca u budžetu.

"Novi sistem fiskalizacije je veoma siguran i zaštićen, jer je baziran upravo na tehnologiji blockchain, koja je u svijetu veoma korištena posebno u područjima gdje je potrebno maksimalno zaštititi i podatke i potencijalne izmjene sistema. Prijenos podataka između poreskog obveznika i Poreske uprave, u novom sistemu, za razliku od postojećeg, vrši se putem internet konekcije", kazali su iz ovog ministarstva.

U okviru novog sistema fiskalizacije cjelokupan promet koji se registruje u prodaji bit će momentalno zabilježen u vidu izdatog QR koda, koji se oslanja na blockchain tehnologiju.

S obzirom na to da su se pojedini privrednici pitali šta će biti ukoliko dođe do nestanka struje ili gubitka internet konekcije, iz ovog ministarstva su kazali kako se promet u tim slučajevima može prenositi do Poreske uprave i putem skeniranja QR koda.

"Ova tehnologija omogućava da, i ako sam sistem za upravljanje fiskalizacijom bude nedostupan, to jeste da se desi havarija, na terenu kod poreskih obveznika fiskalni sistem radi nesmetano", pojasnili su.

Račune sa izdatim QR kodom, kažu, je praktično nemoguće falsifikovati, jer osim vizuelno sadržanih elemenata računa, postoji i element digitalne autentičnosti svakog računa, koji je lako provjerljiv skeniranjem QR koda.

Fiskalni račun nove generacije je moguće, osim štampanjem, izdati i na druge načine, kao što je slanje mailom, aplikacijom, SMS-om, prikazom QR koda na ekranu itd.

Iako je zakon stupio na snagu, njegova primjena je predviđena u rokovima koji će biti propisani Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, čija priprema je u toku. Do tada su svi postojeći obveznici fiskalizacije dužni registrovati promet na način na koji su to i do sada činili.

Spominjalo se kako bi pojedini privredni subjekti mogli biti izuzeti iz fiskalizacije, ali iz ministarstva nam nisu mogli reći o kojim oblastima privrede bi moglo biti riječ.

"Koncept fiskalizacije predviđen ovim zakonom bazira se na konceptu koji je usvojila Srbija 2020. godine, pa je tako, kao i kod njih, ovim zakonom predviđeno da će izuzeća od obaveze fiskalizacije biti predviđena uredbom Vlade Republike Srpske. U toj uredbi, čija je priprema također u toku, bit će predviđeni izuzeci od obaveze kod onih obveznika kod kojih zbog specifičnosti djelatnosti nije opravdano ili moguće evidentirati promet na ovaj način", istakli su iz Ministarstva finansija RS-a.

Imajući u vidu činjenicu da su obveznici fiskalizacije u 'starom sistemu' iz svojih sredstava nabavljali fiskalne kase, Vlada Republike Srpske je utvrdila i iskazala spremnost da troškovi inicijalne fiskalizacije u novom sistemu budu troškovi budžeta Republike Srpske za sve obveznike fiskalizacije.

"Ukupan trošak budžeta Republike Srpske, koji uključuje nabavku sistema za upravljanje fiskalizacijom i troškove inicijalne fiskalizacije, procjenjuje se na oko 50 miliona KM", kazali su.

Cilj promjene modela fiskalizacije je smanjenje margina sive ekonomije, a jedan od najefikasnijih alata za postizanje ovog cilja, kažu, je nesporno fiskalizacija.