Privreda
11

U RMU Zenica od danas u funkciji manevarska dizel lokomotiva

Klix.ba
U RMU Zenica danas je puštena u rad manevarska dizel lokomotiva, nabavljena sredstvima JP Elektroprivreda BiH, u okviru procesa dokapitalizacije Rudnika. Vrijednost investicije je 939.500 KM bez PDV–a.

Nova lokomotiva MDD 3-00 sa dva Caterpillar dizel motora CAT C6.6 ACERT ukupne snage 300 kW, zamijenit će dosadašnju manevarsku parnu lokomotivu, saopćeno je iz Elektroprivrede.

Manevarska dizel lokomotiva omogućit će pouzdaniji transport uglja, povećati kapacitet i stepen pouzdanosti tehnološkog procesa te smanjiti troškove i vrijeme održavanja.

Ukupna vrijednost realizovanih investicija JP Elektrorpivreda BiH u RMU Zenica iznosi 23,5 miliona KM, od ukupno planiranih 25,5 miliona.

Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju govoreći o novim ulaganjima JP Elektroprivreda BiH u RMU Zenica, izjavio je da su s ciljem unapređenja uslova rada u zeničkom rudniku u narednom periodu planirana nova sredstava za radove u jami Raspotočje i nabavka širokog čela vrijednosti 19 miliona KM.

S obzirom na to da je parna lokomotiva koja je do sada bila u funkciji, emitovala određenu količinu dimnih plinova, JP Elektroprivreda BiH, uvažavajući potrebe RMU Zenica i zahtjeve lokalne zajednice, realizovala je nabavku dizel lokomotive, čime će biti smanjen negativan uticaj na okolinu.

Esad Čivić, direktor RMU Zenica, istakao je da će ova investicija za RMU Zenica imati puni značaj nakon nabavke i ugradnje širokog čela u jami Raspotočje kada se očekuje znatnije povećanje proizvodnje uglja.

Proizvođač lokomotive je Express – Service OOD Bugarska, a isporučilac KATIRE BH d.o.o. Sarajevo.

Svečanosti u RMU Zenica prisustvovali su predstavnici JP Elektroprivreda BiH, RMU Zenica te zvaničnici općine Zenica.