Privreda
113

U petak počinju Dani Istre u Sarajevu

Klix.ba
Obrtnička komora FBiH u saradnji sa ambasadom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i hotelom Europe, od petka, 24.01. do ponedjeljka, 27.01.2014. organizuje Dane Istre u Sarajevu.

Cilj ovog projekta je unaprijediti privrednu saradnju dva grada pobratima Sarajeva i Pule, kroz prezentaciju najboljeg što Istra može ponuditi u gastronomskom i enološkom smislu. Tokom Dana Istre u Sarajevu zainteresiranim posjetiocima i poslovnim partnerima predstavit će se proizvođači vina, te master-chefovi uglednih istarskih ugostiteljskih objekata koji će bh. kuhare i posjetioce podučavati spravljanju istarskih specijaliteta. U vrijeme trajanja manifestacije i hotel Europe će svoju uobičajenu kulinarsku ponudu obogatiti istarskim autentičnim jelima.

"Dani Istre u Sarajevu prvi je zajednički projekat nastao kao rezultat potpisanog Memoranduma o saradnji između Obrtničke komore FBiH i Hrvatske gospodarske komore", istakao je Mensur Bektić, predsjednik Obrtničke komore FBiH naglasivši da ovaj projekat ima za cilj osnaživanje privrednih veza Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kroz prezentaciju sadržaja autentičnih za određene privredne oblasti.

"Važno nam je da ćemo već slijedeći mjesec imati i Dane Sarajeva u Istri, što će biti jedinstvena prilika bh. privrednicima da se predstave istarskoj javnosti", najavio je Bektić.

Tokom Dana Istre u Sarajevu, master-chefovi Dušan Černjul, Massimo Cvek i Alen Jančić će od 11 do 13 sati u hotelu Europe biti domaćini "Druženja sa okusom Istre" gdje će sve zainteresovane posjetioce upoznati sa načinom pripreme istarskih specijaliteta. Za ljubitelje i ponavaoce vina, business "after-work hour" će svaki dan od 18 do 19 sati biti prilika da se upoznaju sa vinarijama Trapan, Cattunar i Peršurić, te sa proizvođačima maslinovog ulja i tartufa, ali i dobiju kvalitetan sommelierski savjet.

Večera sa istarskim specijalitetima će biti upotpunjena i istarskom muzikom u izvedbi gosta Sergia Valića.

Svečano otvaranje Dana Istre u Sarajevu održat će se u petak, 24. januara, 2014. u 19 sati u hotelu Europe.