Od 26. do 28. aprila
16

U Neumu počeo Energetski samit: Ambasadori SAD, Velike Britanije i Njemačke uputili važne poruke

T. K.
Počeo Energetski samit u Neumu
Počeo Energetski samit u Neumu
Energetski samit u BiH, danas je počeo u Neumu, a od 26. do 28. aprila Samit će okupiti predstavnike vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz panele, radionice te prezentacije diskutovati o najaktuelnijim energetskim pitanjima.

Vlada SAD-a, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Evropska unija u BiH, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, ovogodišnji su organizatori samita.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy podsjetio je da je Amerika organizovala prvi energetski samit u BiH.

"Sjedinjene Američke Države su organizirale prvi Energetski samit 2015 i svi mi ovdje, predstavnici vlada, energetske industrije, privatnog sektora, civilnog društva i međunarodne zajednice, zajedno smo napravili značajan napredak ka većoj energetskoj sigurnosti i tranziciji ka zelenoj ekonomiji. Imam vrlo važnu poruku za bh. donosioce odluka: vrijeme za BiH da krene pravim putem energetske budućnosti ističe. Taj put je jasan, energetski sektor koji je integriran i usklađen sa EU, zaštićen od cyber sigurnosnih prijetnji i od prijetnji u snabdijevanju, te transformiran prema zelenim, održivim energetskim izvorima", poručio je Murphy.

Britanski ambasdor u BiH Julian Reilly poručio je da BiH ima sve predispozicije da bude energetski konkurentnija.

"Britanska ambasada je sa velikim zadovoljstvom podržala održavanje ovogodišnjeg Energetskog samita. Budući da je BiH bogata hidro, solarnim i vjetro potencijalom, energetska tranzicija joj pruža odličnu priliku da se razvije u ekonomiju zasnovanu na obnovljivim i čistim izvorima energije i tako postane konkurentnija. Usvajanje politika i zakona koji omogućavaju razvoj obnovljivih izvora energije, zajedno s masovnim investicijama u taj potencijal, najbolja su garancija dugoročne energetske sigurnosti koja podupire ekonomsku stabilnost u BiH. Proces prelaska na čistu i obnovljivu energiju treba pripadati građanima i može donijeti BiH trostruku nagradu: energetsku sigurnost, manje cijene energenata i čišći zrak. Kao šampion zelenog rasta, Ujedinjeno Kraljevstvo je tu da pomogne BiH da ostvari ciljeve pravedne i inkluzivne energetske tranzicije koja podupire ekonomski rast", istakao je Reilly.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler naveo je da je Evropska unija spremna osigurati finansijska sredstva i ekspertizu BiH za energetsku tranziciju.

"Ne postoji dobar razlog da se ne prihvati čišća budućnost. Evropska unija je spremna osigurati finansijska sredstva i ekspertizu BiH za energetsku tranziciju kroz više instrumenata, poput Zelene agende za Zapadni Balkan, Ekonomskog i investicionog plana i projekta EU4Energy, ali i kroz Paket energetske podrške EU, koji donosi 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima u BiH i pomoć u energetskoj tranziciji. Energetska tranzicija je ključna za unapređenje kvalitete života u BiH i evropski put, a mi ostajemo vjeran prijatelj i partner ovoj zemlji za održiviju budućnost", naglasio je Sattler.

Ambasador Njemačke u BiH, dr. Thomas Fitschen kazao je da Njemačka i BiH zajednički rade na održivoj energetskoj budućnosti.

"Njemačka i BiH zajedno rade na osiguravanju održive budućnosti kroz energetsku tranziciju i mjere zaštite klime. Podržavamo BiH da provede svoj Nacionalni energetski i klimatski plan kroz tehničku saradnju koju provodi GIZ i finansijsku podršku KfW-a. Regionalno klimatsko partnerstvo za Zapadni Balkan dogovoreno na prošlogodišnjem Berlinskom samitu dat će dodatni poticaj BiH u ostvarenju svojih ciljeva za smanjenje emisija. Očigledno je za naše dvije zemlje, region i svijet u cjelini: naši klimatski ciljevi mogu se postići samo zajedničkim naporima", poručio je Fitschen.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da dostupna i čista energija znači čistiji zrak i okoliš, uštede u budžetu te zelena radna mjesta.

"Čista i inkluzivna energetska rješenja su ključni prioritet UNDP-a na globalnom nivou i ponosni smo što više od decenije podržavamo naše partnere u Bosni i Hercegovini u agendi klimatskih promjena. Tokom ovih godina, kroz projekte koje finansiraju naši dugogodišnji partneri kao što su Švedska, Zeleni klimatski fond (GCF) i drugi, agenda energetske efikasnosti u javnom sektoru je značajno uznapredovala, otvarajući put za modele ozelenjavanja u stambenom sektoru i za preduzeća. BiH je napravila određene konkretne pomake u ovoj oblasti, ali sada je vrijeme je da se ti napori povećaju i ubrzaju. Dostupna i čista energija znači čistiji zrak i okoliš, uštede u budžetu, zelena radna mjesta. Ono što je dobro za ljude i za planet dobro je i za privredu i za preduzeća", rekla je Nedera.

Ambasadorica Republike Češke u BiH Ivana Hlavsova istakla je da je ovo prilika za jačanje odnosa između naših dviju zemalja.

"Prenos znanja i iskustava iz Republike Češke u BiH, kako iz javnog, tako i privatnog sektora je nešto na što smo izuzetno ponosni i zbog toga nam je bitno da smo dio današnjeg događaja. Češka ekspertiza u poljima energetske efikasnosti, cyber sigurnosti, ali i drugim srodnim temama je prilika za jačanje odnosa između naše dvije države kroz razvojnu i ekonomsku saradnju", poručila je Hlavsova.

Najveći samit ove vrste u BiH, ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere. Energetski samit u BiH 2023 organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS-a i Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH.