UIO BiH
0

U nedjelju ističe rok za dostavljanje popisnih listi cigareta i duhana

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje BiH podsjetila je sve poreske obveznike i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana da je nedjelja, odnosno 7.1.2018. godine krajnji rok za dostavljanje popisnih listi cigareta i duhana za pušenje koji su popisani u zalihama na početku 2018. godine.

Sva lica koja se bave prometom duhana i cigareta u BiH bila su dužna popisati zalihe istih na dan 1.1. 2018. godine prije prometovanja, a popisne liste moraju se dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7. 1. 2018.godine.

Pored duhana i cigareta, poreski obveznici bili su dužni popisati i količine akciznih markica za cigarete i duhan za pušenje, koje su preuzete u Upravi, a nisu iskorištene za obilježavanje ovih akciznih proizvoda do 31.12.2017. godine, te popisne liste dostaviti u UIO također do 7.1.2018. godine.

Do 17.1.2018. godine mora se izvršiti uplata razlike akcize na popisane zalihe u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, koju je usvojio Upravni odbor UIO. Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Podsjećamo, Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definisano da će se od 1.1. 2018. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza:

- proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta

  • posebna (fiksna) akciza u iznosu od 1,50 KM za pakiranje od 20 komada
  • akciza na rezani duvan u iznosu od 104 KM po kg

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhan i cigarete u Evropskoj uniji.