Privreda
11

U maju lukavački sajam turizma "List"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Lukavački sajam, u saradnji s Općinom Lukavac i Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona, a uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vlade Tuzlanskog kantona, organizator je 11. lukavačkog sajma turizma "List" 2013., koji će biti održan od 9. do 11. maja.

U 2012. godini, na 2.000 m2 zatvorenog i 1.000 m2 otvorenog sajamskog prostora, "List" je okupio 125 izlagača, a ove godine se očekuju izlagači iz Njemačke, Turske, Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i BiH.

S namjerom očuvanja kvalitete i razine sajamskih usluga, ali i njihovog poboljšanja, jedanaestu sajamsku manifestaciju obilježit će brojni događaji, među kojima su konferencije, stručni skupovi i radionice o temama iz oblasti turizma. Bit će održan i festival hrane i pića, novinarska kotlićijada, sajamske večer, na kojima se predstavljaju tradicionalni specijaliteti i kulturno-zabavni program neke od zemalja sudionica sajma.

Općina Barleben iz SR Njemačke petu godinu zaredom sudjeluje na sajmu turizma u Lukavcu, a za ovu godine planiran je dolazak delegacije koju čine poslovni ljudi, ali i plesne grupe i akrobati koji će tokom sajamskih dana animirati izlagače i posjetioce sajma i tako pokušati da približe bh. stanovništvu kulturu i turističku ponudu svoje zemlje.

Kako je najavljeno, u okviru sajamskih noći ulogu domaćina i organizatora svečane večere preuzet će Općina Barleben.

Svečanoj večeri prisustvovat će i ambasador SR Njemačke sa saradnicima, brojni poslovni partneri, ugledni privrednici općine Lukavac, članovi diplomatskog kora, predstavnici medija i druge ličnosti iz javnog i kulturnog života regiona.

Organizatori navode da su dosadašnja iskustva pokazala da manifestacije poput ove mogu biti i pokretači razvoja turizma određene države/regije, budući da su one sve važniji činilac pri donošenju odluke o putovanju.

"To proističe iz afiniteta modernih turista koji žele posjetiti nove destinacije i kroz manifestacije upoznati nedovoljno poznate kulture, zabaviti se i steći nova iskustva. Na prošlogodišnjem sajmu smo imali čast upoznati atašea za kulturu i turizam u Ambasadi Republike Turske Cengiza Aydina, a ove godine su se već u martu prijavili za sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu", navodi organizator.

Na štandu Turističke organizacije Vojvodine sudjelovat će 11 suizlagača, a najavljuju snažnu promociju turističkih potencijala Vojvodine.

Kako bi sajam učinio što zanimljivim za posjetioce, organizator se i ove godine pobrinuo za prodajni dio gdje izlažu organski proizvođači i proizvođači iz oblasti kućne radinosti.

Zvanično otvaranje sajma turizma "List" 2013. bit će održano 9. maja u 11 sati ispred sportske dvorane u Lukavcu.