Privreda
104

U Maglaj se vraća život: Natron Hayat ponovo u pogonu

NAP
Natron (Foto: NAP)
Natron (Foto: NAP)
Maglaj se nakon majskih poplava polako vraća u svakodnevnicu, a kako saznaje novinska agencija Patria maglajski Natron Hayat danas je startao sa proizvodnjom u svom punom kapacitetu. Kako nezvanično saznajemo, pogoni se provjeravaju nakon što su obnovljeni.

Načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić u izjavi za NAP kaže da već izvjesno vrijeme u Natronu isprobavaju svoje pogone, a nakon što je napravljena velika šteta u ovoj kompaniji.

"Da li su počeli raditi u punom kapacitetu ne mogu vam potvrditi, ali je izvjesno da će krenuti s radom, jer su već probali pogone i ložili su. S obzirom na značaj koju ova tvornica ima za Maglaj, ZDK i Bosnu i Hercegovinu, drago nam je da će se to desiti", kaže Mustabašić.

Inače, kataklizma koja je pogodila područje Maglaja nanijela je veliku štetu u fabrici Natron Hayat. Desetine radnika bilo je zarobljeno u fabrici satima, a nakon što se rijeka povukla u svoje korito, radnici su se angažovali na uklanjanju nanosa poplave te gledaju što prije fabruku vratiti "na noge".