Privreda
54

U KS-u najviše nezaposlenih ekonomista, a najtraženija zanimanja iz IT oblasti

FENA
U Kantonu Sarajevo na današnji dan ima 71.260 nezaposlenih osoba, pri čemu ima više od 1.200 ekonomista, oko 1.000 pravnika, 500 socijalnih radnika, 400 politologa, 350 novinara, kao i 3.600 maturanata gimnazije, 2.300 ekonomskih tehničara i 1.900 mašinskih tehničara.

Ovo je danas izjavio Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, na javnoj tribini "Obrazovanje i tržište rada“ u Sarajevu, koju je organizirala Služba za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrirani razvoj Općine Novi Grad.

Prema evidenciji Službe za zapošljavanje KS-a, među nezaposlenim najmanje su zastupljena zanimanja iz oblasti IT-a .

"Poslodavci najviše traže poznavaoce računarske tehnike, informatike, zatim agronome stočarstva i specijaliste u oblasti medicine", kazao je Kamočaji.

U najbrojnijoj općini u Kantonu Sarajevo, Općini Novi Grad, su 19. 844 nezaposlene osobe, od čega je više od 2.100 osoba s visokom stručnom spremom, oko 280 magistranata, više od 6.200 osoba sa srednjom stručnom spremom i više od 11.300 NK, KV radnika i niže kvalifikovane radne snage.

Navodeći da aktivne politike zapošljavanja mogu poticati zaposlenost Kamočaji je kao dobar primjer toga izdvojio Program pripravnika, koji se provodi u Općini Novi Grad, jer na osnovu njega oko 40 posto mladih ostaje trajno zaposleno. Mjere dokvalifikacije, zaključio je, pomažu da se smanji nezaposlenost.

O temi "Obrazovanje i tržište rada“ također su govorili dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu Ejub Džaferović, predstavnica Grupacije Asa prevent Suzana Tihi Babić i pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Elvir Resić.

"Možda ponekad ne postavimo stvari na svoje mjesto pa ne govorimo o zaposlenosti. Trebali bismo također razgovarati o tome kakva je zaposlenost u društvu da li je ta zaposlenost odgovarajuća, da li su kadrovi spremni na ono što od njih tržište rada očekuje", istakao je Resić.

Ovo je bila druga tribina koju je Služba za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrirani razvoj Općine Novi Grad uvrstila u svoj program Općine kao novi način komuniciranja s građanima i javnošću.