Privreda
12

U Foči počinje izgradnja hidroelektrane Govza

FENA
Foča
Foča
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević sa predstavnicima kompanije "Elektros" svečano je obilježio otvaranje gradilišta za izgradnju male hidroelektrane Govza BG-1, u općini Foča.

Investitor izgradnje hidroelektrane je kompanija “Elektros” d.o.o. iz Banja Luke, kojoj je Vlada RS odobrila dozvolu za rad objekta do 2043. godine. Elektrana će proizvoditi od minimalnih 19, do maksimalnih 22 GW/h električne energije, što je dovoljno za snabdijevanje više od 6.000 domaćinstava.

Kompanija "Elektros" će, kako je saopćeno iz tog preduzeća, u projekat izgradnje centrale po svim ekološkim standardima, koji su primjer visoke tehnologije u izgradnji malih i srednjih hidrocentrala, investirati više od 15 miliona KM.

Do sada je uloženo dva miliona KM za otkup zemljišta, pripremu projekata, pripremne radove koje su obavile lokalne građevinske kompanije, i sklapanje ugovora sa proizvođačima opreme.

Hidroelektranu će graditi građevinska firma “Radis” iz RS sa podizvođačima, koji će biti lokalne građevinske firme.

Ministar Kovačević je naglasio da je ovaj projekat od velikog značaja za općinu Foča, kao i za cijelu RS.

"Radi se o hidrocentrali snage do pet MW, a vrijednost invensticije je 15 miliona KM. Posebno je značajno napomenuti da će nakon izgradnje lokalna zajednica Foča imati sve ostale beneficije koje proizilaze iz ove investicije. Općina Foča je jedna od rijetkih opština koja brine o svom privrednom razvoju. Nadam se da će se u budučnosti realizovati ostali energetski projekti u Foči", naglasio je Kovačević.

Načelnik općine Foča Radislav Mašić rekao je da očekuje da ova investicija donese rezultate već sljedeće godine, kao i da postoji još zainteresovanih investitora za izgradnju malih hidrocentrala na području ove lokalne zajednice.

"Za općinu Foča ovo je veoma značajan projekat jer će ova centrala u budžet općine donositi oko 120 hiljada godišnje. To su sredstva koja se mogu ulagati u nove projekte. Pozivamo i druge investitore koji su zainteresovani za iskorištavanje naših hidro potencijala da se jave, a općina će sa svog aspekta učiniti sve da u maksimalno kratkom roku ispoštuje administracijske procedure te da investitorima omogući da što prije krenu sa realizacijom projekata", rekao je Mašić napomenuvši da je na Govzi predviđena izgradnja još dvije hidrocentrale.