Privreda
0

U Budimpešti održan Poslovni forum BiH - Mađarska

FENA
Na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina - Republika Mađarska koji je održan u srijedu u Budimpešti učestvovali su privrednici i predstavnici državnih institucija BiH i Mađarske.

Poslovni forum organizirali su Ambasada BiH u Budimpešti i Odsjek za ekonomsku diplomatiju Ministarstva vanjskih poslova BiH u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, FIPA-om, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, te Mađarskom državnom agencijom za investicije i razvoj trgovine (ITDH).

Izvršna direktorica ITDH-a Marianna Dene istakla je važnost organiziranja Foruma koji ima za cilj produbljivanje ekonomskih odnosa između BiH i Mađarske.

Ambasador BiH u Republici Mađarskoj Nikola Đukić je istakao tradicionalno dobre sveukupne odnose između BiH i Mađarske te zahvalio na dosadašnjoj podršci koju Mađarska nesebično pruža BiH na putu evroatlantskih integracija.

Uime MVP-a BiH učesnicima Foruma se obratio šef Odsjeka za ekonomsku diplomatiju Murat Ramadanović. Izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja susreta bosanskohercegovačkih i mađarskih privrednika, istakavši snažno opredjeljenje BiH za intenziviranje ekonomske saradnje s Mađarskom.

Naglasio je da je BiH otvorena za sve vidove privredne saradnje te da je obim trgovinske razmjene između BiH i Mađarske veoma skroman i da postoji veliki potencijal za njegovo povećanje. Istakao je nekoliko sektora koji bi bili interesantni za mađarske privrednike: energetika, metalska i autoindustrija, farmaceutska, hemijska, drvna, prehrambena industrija, informacijske tehnologije, turizam i infrastrukturni projekti.

Predstavnik FIPA-e Drago Vučić je održao prezentaciju o mogućnostima ulaganja u različite sektore u BiH. Istakao je nekoliko argumenata koji idu u prilog razlozima za ulaganje u BiH poput ekonomske stabilnosti, preferencijalnih izvoznih režima, povoljan zakonski tretman stranih ulagača, raspoloživost obučene i cjenovno konkurentne radne snage.

Direktor Agencije za promociju izvoza BiH Enes Ališković je u prezentaciji informirao o glavnim aktivnostima Agencije u oblasti međunarodne trgovine, prezentirao ukupan obim trgovinske razmjene BiH i Mađarske u zadnje četiri godine, te pozvao mađarske privrednike na tješnju saradnju s bh. kolegama, ponudivši pomoć Agencije za sve buduće aktivnosti mađarskih privrednika i državnih institucija.

Nakon plenarnog dijela Foruma, organizirani su pojedinačni susreti bh. i mađarskih kompanija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.