|

U Bihaću Projektna akademija SERDA-e o pisanju i implementaciji EU projekata

U Bihaću Projektna akademija SERDA-e o pisanju i implementaciji EU projekata
0
Klix.ba
12.11.2013. u 10:39
0
komentara
0

dijeljenja
S obzirom na sve veću zainteresiranost za učešće u Projektnoj akademiji o pisanju i implementaciji EU projekata, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA organizirala je novi ciklus edukacija za grupu polaznika u Bihaću.


Na Projektnoj akademiji učestvuje 17 polaznika, među kojima su predstavnici Općine Bihać, te JU za sport, odmor i rekreaciju, JP RTV Bihać, JKP Komrad Bihać, JU Zavod za prostorno uređenje, JP Veterinarska stanica te JU Kulturni centar.

U narednih pet dana polaznici će proći intenzivnu edukaciju iz oblasti Razumijevanje Evropske unije; Programi finansijske podrške i fondovi EU; Izrada projektnih prijedloga prema PCM-u i Popunjavanje aplikacija za EU fondove. Program rada predviđa intenzivnu edukaciju sa polaznicima, fokusirajući se na odabir i razvoj projektnih ideja, izradu kvalitetnih projektnih prijedloga, izradu tenderske dokumentacije, ali i implementaciju EU projekata, koja nosi veliki broj izazova.

Pokrenuta edukacija je rezultat uspostavljene saradnje Općine Bihać i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA s ciljem jačanja kapaciteta zaposlenih u lokalnim i javnim institucijama na području bihaćke općine, kako bi iskoristili mogućnosti koje EU trenutno pruža BiH.

Iako naša zemlja ima status potencijalnog kandidata i time ograničene mogućnosti korištenja evropskih fondova i programa, ipak postoje sredstva koja su u ovom trenutku dostupna i koja se mogu iskoristiti ako imamo dobro ideju koju znamo pretvoriti u projekt u skladu sa pravilima i zahtjevima koje postavlja EU. Istovremeno, u BIH je evidentan nedostatak ljudskih resursa u području pripreme i provedbe EU projekata, stoga je i cilj Projektne akademije da se ojačaju kapaciteti zaposlenih u lokalnim zajednicama, ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima, zavodima, ustanovama i drugim institucijama i organizacijama, NVO, privrednim subjektima, kao i fizičkih lica koja profesionalno i funkcionalno imaju ili mogu imati ulogu i mogućnost u procesu EU integracija.

Već nakon prvog dana edukacije svi polaznici su izrazili zadovoljstvo te istaknuli da su njihova očekivanja ispunjena, s obzirom na sveobuhvatan program rada, ali i vrlo kvalitetne predavače, koji prenose vlastito iskustvo sa konkretnim primjerima projekata koji su već finansirani sredstvima EU.

"S obzirom na to da sam se dosada u svom radu susretala sa tematikom koja je predmet ove edukacije, ali u znatno manjem obimu, smatram da ću kroz ovaj vid dodatnog usavršavanja ojačati svoje kapacitete u poslu koji obavljam i da ću u skorije vrijeme biti uključena u projektni tim koji će se uspostaviti na nivou Općine Bihać", kaže viši samostalni referent za rad sa mjesnim zajednicama u Općini Bihać Fersadeta Hadžić, saopćeno je iz SERDA-e.Jedan od polaznika je i Damir Đug, stručni savjetnik i interni revizor u Općini Bihać koji očekuje da će stečeno znanje moći i praktično primijeniti.

"U svom dosadašnjem radu sam imao priliku da se susretnem sa fondovima Evropske unije, kao i načinom apliciranja na iste, jer sam dugo vremena radio u Službi za razvoj Općine Bihać. Nadam se da ću znanja koja apsorbiram kroz Projektnu akademiju adekvatno iskoristiti u budućem radu i da će moja institucija u saradnji sa SERDA-om uspješno materijalizirati stečena znanja i pomoći u razvoju Općine Bihać", ističe Đug.

Nakon uspješno savladanog programa, polaznici će postati članovi Kluba Projektne akademije koji će se periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija i iskustava o EU fondovima.

S obzirom na pozitivna iskustava polaznika tokom prethodna četiri ciklusa Projektne akademije, ali I sve veće potrebe za stjecanjem znanja u ovoj oblasti, SERDA nastavlja sa programima edukacija istovremeno pružajući mogućnost organizacije edukacija i za ostale općine i institucije sa područja BiH koje izraze zainteresiranost za učešće u Projektnoj akademiji.

Svi zainteresirani za Projektnu akademiju, prijavu mogu preuzeti na web stranicama www.serda.ba i www.ceppei.ba ili direktno u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji – SERDA. Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: [email protected], faxa: 033/663 - 923, na protokol ili poštom na adresu Sarajevska regionalna razvojna agencija – SERDA, ulica Hamdije Čemerlića 2/11, Sarajevo.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 033 703 801.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.