Potvrđeno za Klix.ba
153

U BiH počinje proizvodnja dijelova za Teslu: Pravit će se sve što ide "ispod haube"

L. H.
Iz bijeljinske fabrike "Pass" koja proizvodi savitljive cijevi za autoindustriju, najavili su proširenje pogona i mogućnost dolaska u BiH američke kompanije "Tesla" koja je u vlasništvu Elona Muska. Sada je ova informacija potvrđena od strane vlasnika fabrike "Pass".

"Pass" je u većinskom vlasništvu Nijemaca, a Rado Maletić iz Bijeljine u svom vlasništvu posjeduje 15% dionica kompanije. Za Klix.ba Maletić je potvrdio da će Tesla doći u Bosnu i Hercegovinu.

"Nijemci su još uvijek u pregovorima s Teslom, ali 99% da će ti pregovori biti uspješni, te da ćemo mi vršiti proizvodnju većinu dijelova za automobile Tesla. Ja vjerujem u ovaj projekat", otkrio nam je Maletić.

Također, sagovornik nam je objasnio zašto se takav finansijski i korporativni gigant kao što je Tesla odlučio na dolazak u BiH.

"Tesla kod nas dolazi zato što im je ovdje najjeftinija radna snaga, a kvalitet na vrhunskom nivou. Također, oni su odlučili da premjeste svoju proizvodnju iz Amerike u Evropu kako bi smanjici poreze i kamate koje moraju plaćati na uvoz dijelova iz Amerike u Evropu", kazao je Maletić.

Budući da se bijeljinska kompanija bavi proizvodnjom savitljivih cijevi za automobilsku industriju, Rado nam je također otkrio kako će "Pass" proizvoditi sve dijelove za Teslu koji idu, što bi se reklo "ispod haube". To je ogroman projekat koji će doprinijeti razvoju Bijeljine, Semberije, ali i cijele Bosne i Hercegovine.