U BiH od danas primjena nove carinske tarife

S
SRNA
1.1.2015. u 13:04
26
10
U BiH od danas primjena nove carinske tarife
26
U BiH od danas primjena nove carinske tarife
U BiH će od danas početi primjena nove carinske tarife za 2015. godinu, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Carinskom tarifom BiH za 2015. godinu obuhvaćena je nomenklatura robe u skladu sa harmonizovanim sistemom i kombinovanom nomenklaturom koju koristi EU, te oznake za posebne zahtjeve zemlje i dodatne šifarske oznake i preferncijalne carinske stope koje su u skladu sa međunarodnim sporazumima koje je BiH zaključila sa drugim državama ili grupom zemalja, kao i tarifne kvote.

Ovogodišnja carinska tarifa BiH u odnosu na onu iz prošle godine donosi izmjene u skladu sa obavezama iz Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je izvršeno usklađivanje carinske tarife BiH sa Kombinovanom nomenklaturom EU za 2015. godinu, koju donosi Generalni direktorat Evropske komisije za poreze i carinsku uniju.

Izvršeno je prilagođavanje u kontekstu stupanja na snagu protokola broj tri uz Sporazum CEFTA, kojim je predviđeno otklanjanje preostalih carinskih opterećenja u trgovinskoj razmjeni između BiH i Albanije, kao i prilagođavanje u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA), koji je danas stupio na snagu.

Otklonjene su ranije nepreciznosti po pitanju načina svrstavanja robe namijenjene žrtvama nesreća, odnosno robe za humanitarne i dobrotvorne organizacije, navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: