Ambasada BiH
4

U Beču promovisan investicioni i privredni potencijal BiH

Klix.ba
Ambasada Bosne i Hercegovine u Austriji u saradnji s Privrednom komorom Austrije (WKO) i uz podršku Bank Austrije je u Beču organizovala promociju investicionih i privrednih potencijala Bosne i Hercegovine, koja se održala u prostorijama Bank Austrije.

Učesnicima su se se obratili ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu u Privrednoj komori Austrije Konstantin Bekos i rukovodilac Centra za diplomatske misije i međunarodne poslovne klijente Bank Austrije Martin Mayr.

Promocija se odvijala kroz dva panela koja je moderirao šef Ureda WKO u Bosni i Hercegovini Philippe Kupfer.

Na prvom panelu pod nazivom "Razlozi za investiranje u BiH, planovi za saradnju", učesnici su bili predstavnici Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) i Vanjskotrgovinske komore BiH - Agencije za promociju izvoza, koji su kroz prezentaciju i diskusiju izložili komparativne prednosti BiH i ekonomske potencijale koji su relevantni za potencijalne partnere iz Austrije.

U okviru drugog panela pod nazivom "Poslovne i investicione šanse na regionalnom nivou u BiH" predstavnici privrednih komora Federacije BiH i Republike Srpske te dvije austrijske kompanije koje posluju u BiH (AUSTROTHERM GmbH i STUDEN&Co Holding GmbH) su prezentovali i diskutovali o temi koja se ticala konkretnih mogućnosti za saradnju BiH i Republike Austrije u ekonomskom i trgovinskom smislu.

Nakon formalnog panelskog dijela, uslijedio je dio koji se odnosio na pitanja i odgovore u vezi s navedenim temama, kao i na direktan kontakt učesnika. U sklopu prezentacije učesnici su imali priliku probati vina i sireve iz Bosne i Hercegovine.