Objavljen tender
149

Tuzlanski aerodrom dobija atrij vrijedan skoro milion i po KM

Piše: A. K.
Međunarodni aerodrom u Tuzli objavio je tender za izvođače radova koji će učestvovati u izgradnji atrija. Tender je vrijedan 1.375.690,70 KM, a svi zainteresirani ponude mogu dostaviti do 7. februara ove godine.

Uz izgradnju atrija koji dosad nije postojao na Međunarodnom aerodromu u Tuzli bit će izrađena i kanalizaciona mreža s uređajem za prečišćavanje otpadnih voda.

Atrij će predstavljati objekt površine od blizu 900 kvadratnih metara, a u njemu će biti smještene suvenirnice, rent a car i turističke agencije.

Na ovaj način će biti rasterećen putnički terminal na kojem se trenutno nalaze svi spomenuti montažni objekti, a koji nude posebnu ponudu za putnike.

Idejno rješenje atrija je već završeno, kao i izvedbeni i glavni projekt, a ukoliko administrativne procedure budu završene u predviđenom roku, izgradnja bi mogla početi s novom građevinskom sezonom.

S druge strane, konstantno povećanje broja putnika iniciralo je rekonstrukciju i proširenje putničkog terminala na tuzlanskom aerodromu, a vrijednost investicije iznosu 6,5 miliona KM.

Radovi su još uvijek u toku, a po okončanju će se steći uslovi za nesmetan prihvat do 700.000 putnika, a po jednom satu trebalo bi biti opsluženo 400 osoba.

Kada je riječ o izgradnji carinskog skladišta za avionsko gorivo, ona je već završena, a za ovu namjenu utrošeno je 400.000 KM.

Sada je Međunarodni aerodrom Tuzla u prilici aviokompanijama ponuditi i gorivo, a vrijedi kazati da je ova zračna luka prošle godine dobila licencu za obavljanje djelatnosti snabdijevanja gorivom aviokompanija i aviona gorivom Jet A1.

U protekle četiri godine u tuzlanski aerodrom uloženo je više od 15 miliona KM, a interesovanje za investicije dosad su pokazali investitori iz Austrije, Kine i Turske.